autopsia cartell

Rezero i Opcions van organitzar ahir la performance «AUTÒPSIA DELS RESIDUS» on una cinquantena de persones, disfressades de cirurgians, van obrir 80 bosses obtingudes de contenidors de resta de la ciutat de Barcelona. Es va comprovar quin tipus de problema o malaltia hi ha actualment en la gestió dels residus a Catalunya.

Els tumors que hem trobat de l'actual gestió de residus han estat els següents:

El gran volum de residus trobats al contenidor son productes que es poden evitar per llei
Els productes com les càpsules de cafè, la vaixella de plàstic, safates de plàstic, bosses d'un sol ús, canyetes, embolcalls de plàstic, ampolles petites d'aigua o sucs, etc no haurien de fabricar-se perquè actualment són els agreujants de la problemàtica ambiental en mars i oceans. A més, els nostres aliments estan contínuament exposats a aquest tipus de plàstic i, això, pot afectar la nostra salut.

Tots els envasos de begudes trobats són d'usar i llençar, cap reutilitzable
Tots els envasos de begudes (ampolles i llaunes) es poden reutilitzar o recuperar al màxim -per a que no s'abandonin i tinguin un reciclatge de qualitat-. En aquest sentit, és indispensable l'obligació del sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos, és a dir, que puguem tenir l'opció de tornar les llaunes i les ampolles a la botiga mitjançant un dipòsit.

El 50% de la matèria orgànica que es va trobar, eren aliments malbaratats
Safates senceres de salsitxes, torrades de pa, trossos de carn i peix, etc demostren la gran necessitat de treballar línies per reduir el malbaratament alimentari, en origen (reduint la sobreproducció) i aprofitant aquells excedents que no s'han pogut evitar.

La matèria orgànica, una assignatura pendent
El 40% de la bossa tipus d'una persona catalana és matèria orgànica. La fracció orgànica dels residus només és aprofitable si no és contaminada en la recollida, per tant, només es podrà realitzar un compost de qualitat a partir de residus orgànics separats en l'origen. És en aquest sentit que creiem necessari apostar per sistemes d’individualització com el porta a porta, el pagament per generació o el tancament de contenidor ja que els municipis que ho apliquen tenen una recollida selectiva superior al 60%.

 

20190919 autopsia

 

Aquest dijous una vintena d'entitats de la societat civil han posat de manifest davant les autoritats competents que el teixit associatiu demana amb urgència un nou marc normatiu català que prioritzi mesures de prevenció i reutilització de residus que ens encaminin a una societat Residu Zero.

Segons la Rosa Garcia, Directora de Rezero: "Volem un nou marc normatiu que protegeixi la nostra salut i garanteixi el dret a consumir sense generar residus”

I la Laia Tressera d'Opcions afegia: "Necessitem lleis valentes perquè amb l'esforç de la ciutadania no n'hi ha prou per aturar la crisi dels residus i lluitar contra l'emergència climàtica".

Ara mateix s’està debatent l’avantprojecte de Llei de Residus i Recursos de Catalunya i és un moment clau perquè la societat civil es posicioni.

S'ha demanat una campanya de recollida de signatures mitjançant aquest enllaç:
Demanem un marc normatiu català

Entitats participants:

Xarxa de Economía Alternativa y Solidaria de Catalunya
Ecounion
Zero Waste BCN
Plataforma Aprofitem els Aliments
Fundesplai
Institut de Ciències del Mar
Vidas Sostenibles
La Fàbrica del Sol
Ecocosmopolita
Friday for future
Surfrider Barcelona
Centre de la Platja
Retorna
Amigos de la Tierra
No más colillas
Zero Waste Barcelona Network