envasos efecte barridoTornar a vendre les begudes amb dipòsit: una decisió valenta per protegir el nostre medi ambient

Amigos de la Tierra, CECU, Fundació per la Prevenció de Residus, Greenpeace i el Gremi de Recuperació de Catalunya celebren que el Govern de València torni a vendre las begudes amb dipòsit a la seva comunitat autònoma.

Les aigües, les cerveses, els refrescos i els sucs es tornaran a vendre amb dipòsit a la Comunitat Valenciana. Així ho va anunciar la setmana passada la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic amb l'objectiu d'evitar l'abandonament massiu de llaunes i ampolles i protegir així l'entorn terrestre i marí del seu territori.

Les entitats que formen part de la plataforma Retorna i que porten anys treballant perquè es tornin a vendre les begudes amb dipòsit valoren molt positivament aquesta iniciativa. Aquest pas suposa un gran avanç per al medi ambient en el marc de la gestió dels recursos, de manera que les organitzacions ofereixen el seu total suport a l'Administració perquè aquesta declaració esdevingui una realitat el més aviat possible.

Per evitar que cada dia cinc milions d'envasos de begudes acabin en un abocador o als carrers, camps i platges de la regió i transformar així aquests residus en recursos i matèries primeres, el govern de la Comunitat Valenciana ha pres aquesta mesura. D'aquesta manera els consumidors tornaran els envasos als comerços en canvi de rebutjar-los, valorarant-los com un recurs més. De fet, el secretari de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Àlvaro, ha detallat que 12 milions d'euros, en forma de 60.000 tones de materials, es perden i acaben abocats o abandonats per l'entorn cada any.

"Amb aquest pas, l'Administració demostra el seu compromís real amb la sostenibilitat i la mitigació del canvi climàtic, posant en marxa una mesura que exemplifica com poques la transformació d'un model lineal i malgastador cap a una economia circular eficient capaç de generar milers de llocs de treball sostenibles i de qualitat ", ha valorat Domingo Jiménez Beltrán, president honorífic de Retorna.

"És una gran notícia. Calia que una comunitat autònoma donés un pas endavant i prengués aquesta decisió. Aquestes mesures obriran la porta a la reutilització d'envasos, la reducció de l'abandonament de residus en entorns naturals i la millora de la qualitat i quantitat del reciclatge. Es tracta d'un gran exemple perquè altres comunitats segueixin aquest camí cap al residu zero ", ha afegit Alodia Pérez, responsable de l'àrea de recursos naturals i residus de Amigos de la Tierra.

La Comunitat Valenciana planteja que aigües, cerveses, refrescos i sucs es venguin amb un dipòsit econòmic que el consumidor recuperarà quan torni l'envàs buit al supermercat, botiga o bar que preferiu. Els estudis inicials de l'Administració assenyalen que el dipòsit podria ser de 10 cèntims d'euro.

Les organitzacions de la societat civil, Amigos de la Tierra, CECU, Fundació per la Prevenció de Residus, Greenpeace i el Gremi de Recuperació de Catalunya porten anys promovent una millora en la gestió de residus de l'Estat. El sistema de retorn d'envasos representa una solució viable i contrastada per aprofitar els residus i ampliar la seva vida útil, una batalla en la qual les diferents organitzacions van decidir unir esforços a través de la plataforma de Retorna. "Qualsevol mesura que garanteixi una percentatge alt de reciclatge i que posi en valor els residus com a recursos és molt benvinguda", ha destacat Julio Barea, portaveu de Greenpeace.

Victòria Ferrer, directora del Gremi de Recuperació de Catalunya, opina que el sistema aporta més quantitat i qualitat al producte reciclat, assegurant així la introducció al procés industrial de matèries primeres secundàries que garanteixen uns estàndards de qualitat òptims, per al tancament del cicle.

El Govern valencià pretén així protegir el medi ambient, encara que els efectes positius d'aquesta mesura van molt més enllà. Segons estima la pròpia Comunitat Valenciana, els comerços cobraran més de 30 milions d'euros a l'any per gestionar les llaunes i ampolles retornades als seus establiments i seran ells mateixos els que decideixin si acceptar els envasos buits manual o automàticament. Per la seva banda, els municipis de la Comunitat podran estalviar-se més de 40 milions d'euros anuals en neteges de carrers, parcs i platges, el que implica un estalvi també per als contribuents.

Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR)

L'objectiu de la iniciativa RETORNA que impulsem des de la Fundació és crear les condicions adequades per a formular el canvi de la normativa vigent a un model ecoeficient de gestió d'envasos. Es vol vertebrar aquesta inciativa amb el suport dels ens locals, associacions municipalistes,  sectors empresarials i entitats diverses, per tal de crear les condicions per a fer la demanda al Govern i al Parlament Català.