tunejar mobil

25 de febrer 2019 - #MobileSocialCongress #MWC19: En els darrers 5 anys la quantitat d'aparells elèctrics i electrònics posats al mercat no ha parat de créixer. L'actual societat de consum ens fa percebre els aparells com a una altra tipus de moda: et fan sentir l'obligació de canviar-los cada any o cada dos anys;

i, per altra banda, els fabricants conceben els aparells de difícil reparació i, alhora, publiciten aplicacions cada vegada més complexes per crear la necessitat d'adquirir un altre mòbil amb més capacitat i/o adaptada a les noves app's.

Aquest situació té una relació directe en l'augment de residus elèctrics i electrònics. La recuperació dels mòbils que es comercialitzen és menys del 50%, i només el 7% dels residus recollits per part d'entitats de l'Economia Social i Solidària han estat preparats per a ser reutilitzats (Informe Catalunya Cap al Residu Zero, Rezero, 2019).

Allargar la vida dels aparells és imprescindible per a que hi hagi un ús eficient dels recursos naturals. En la seva fabricació són clau els criteris de reparació de l'aparell. I, en últim cas, si ja no ens funciona, és imprescindible la reutilització i el reciclatge dels elements per reduir l'extracció de minerals i l'impacte ambiental derivat de la seva fabricació.

Per què doncs no plantegem una societat on els fabricants tinguin l'obligació de seguir uns criteris d'ecodisseny bàsics per a que ens garanteixin que l'aparell durarà molts més anys. Alhora, si s'espatlla, s'han de tenir garantits i a l'abast de tothom mecanismes per a la seva reparació.

Siguem més originals i pensem en un futur on la moda no estigui en el canvi, sinó en la seva personalització.

Tunegem els mòbils cap al residu zero!

Consulta Informe Catalunya Cap al Residu Zero aquí i el resum executiu.