plastic atlas1

Avui comença la Setmana de Prevenció de residus on reclamarem una vegada més que les empreses donin alternatives als plàstics d'un sol ús amb productes dissenyats per a que tinguin un cicle de vida llarg i es puguin reutilitzar.

  • De el 6 a l'15 de novembre se celebra la Setmana Mundial de Prevenció de residus amb accions que denuncien el model de producció d'elements d'un sol ús.
  • S'ha presentat l'informe "Plastic Atlas" que demostra l'enorme crisi que tenim per la contaminació plàstica i les solucions cap un futur residu zero.
  • Aquesta setmana, des de Rezero:
    • Informarem, a partir de banners, infografies de la Plataforma BreakFreeFromPlastic, la gravetat en la que estem immersos per la contaminació del plàstic.
    • Reforçarem la difusió de les solucions per combatre la contaminació del plàstic i com encaminar-nos cap a la societat Residu Zero amb propostes i la recollida de signatures de la campanya "Salut de Plàstic".

Setmana Mundial de Prevenció de Residus

La Setmana Global de Reducció de Residus, que té lloc del 6 al 15 de novembre, posem el focus en la problemàtica oroginada per la contaminació de plàstics en els ecosistemes marins i terrestres. Des de Rezero ens sumem a la cita reivindicativa amb la nostra campanya Salut de Plàstic, a través de la qual assenyalem a les empreses com les veritables culpables de la contaminació amb plàstics i animem a la ciutadania a mobilitzar-se per un model de producció i consum que avanci cap a la societat residu zero.

La contaminació per plàstics és un dels principals problemes ambientals i econòmics d'aquesta dècada: la demanda europea de plàstic ronda els 49 milions de tones a l'any, de les quals el 40%, uns 20 milions tones, es destinen a envasos d'usar i llençar. D'aquesta plàstic d'un sol ús, que a més no encaixa en l'economia circular, només es recicla un 30%. El 70% restant acaba en abocadors, incineradores i abandonat en el medi ambient.

Davant d'aquesta situació, les grans empreses segueixen sense aportar solucions reals. Aquestes, han de passar per la reducció dràstica de la generació de residus i de l'ús de recursos naturals, i això implica l'ús d'alternatives duradores i reutilitzables. Des de Rezero portem anys denunciant la falsa solució que representen els plàstics biodegradables: materials d'un sol ús que no aturen el problema d'arrel; ni es redueix l'extracció de matèries primeres, ni disminueixen la producció de residus.

Des de Rezero demanem mesures eficients de reducció en origen, aplicant el principi de precaució perquè ens assegurin que no estem menjant plastic, prohibint els productes de plàstic fàcilment substituïbles, establint percentatges de reducció vinculants i optant per envasos reutilitzables i productes a granel. En aquesta línia és necessària la implantació de sistemes de gestió que ajudin a la transició cap al residu zero, com són els sistemes de dipòsit i retorn, recomanats per la Comissió Europea, que augmenten els percentatges de reciclatge i permeten la reutilització d'envasos. Finalment, cal que les empreses que posen en el mercat productes de plàstic d'un sol ús, assumeixin la seva responsabilitat, assegurant i finançant la totalitat de la recollida, preparació per a la reutilització i reciclatge.

 

Informe Plastic Atlas

Avui, la fundació Heinrich Böll i el moviment Break Free From Plastic han publicat l’edició internacional anglesa del Plastic Atlas, un informe que conté més de 49 infografies detallades que cobreixen un ampli ventall de temes sobre la crisi de la contaminació plàstica que recull tota la cadena de valor del plàstic. L’atles destaca evidencia el gran problema del plàstic i els impactes mundials de la producció, el consum i l’eliminació de plàstics en temes com la salut humana i el canvi climàtic. També descriu el paper del plàstic en sectors industrials clau com l’agricultura i el turisme; així com els interessos corporatius i els impulsors de la crisi del plàstic. 

Veure l'informe sencer Plastic Atlas 

 

Campanya Salut de Plàstic

A l’orina de persones rellevants de la cultura, la ciència, la medicina, l'art o l'ecologisme de les Illes Balears i Catalunya es van detectar fins a 21 substàncies derivades del plàstic d'un sol ús provinents de l’alimentació envasada. Veure nota de premsa.

Rezero a través de la campanya Salut de Plàstic, una campanya pionera de conscienciació i sensibilització entorn la problemàtica específica dels plàstics a la salut humana, vol moure consciències entre tots els sectors i avançar cap a la societat Residu Zero. Per aconseguir prevenir aquesta evident exposició continua al plàstic i contaminació interna que pateix el conjunt de la ciutadania, es necessita de la aplicació de mesures d’abast col·lectiu. És en aquest sentit, que volen impulsar que els governs i les empreses incrementin els seus compromisos en matèria de prevenció de residus plàstics d’un sol ús recollint signatures a través de la pàgina web www.salutdeplastic.org.