Actualitat

Avui Dia Mundial de l’Alimentació, Rezero alerta sobre la necessitat de reduir el malbaratament d’aliments en tots els sectors i reclama l'aprovació de la llei catalana de reducció del malbaratament alimentari

Un terç dels aliments que es produeixen al món per a consum humà acaben a les escombraries.

 

Creiem important la participació de tots els actors implicats en el sistema alimentari i el treball en xarxa:

 • És molt greu que un terç dels aliments que es produeixen al món per a consum humà acabin a les escombraries i volem aportar-hi solucions.
 • Es perd menjar al llarg de tot el cicle alimentari, per tant cal reduir el malbaratament d’aliments des dels diferents sectors implicats i, tal com estableix la normativa europea, és prioritari aplicar mesures de prevenció, així com d’aprofitament alimentari.
 • En aquest sentit, el Paquet d'Economia Circular aprovat pel Parlament Europeu obliga els estats membres a aplicar mesures per reduir les pèrdues alimentàries al llarg de la cadena de distribució. I recomana reduir-les el 30% pel 2025 i 50% pel 2050 en comparació amb les dades de 2014.

També a Catalunya hi ha una Proposició de llei de reducció del malbaratament alimentari actualment encallada.

 • Per això és clau el paper dels productors, la indústria alimentària, la distribució, el sector de la restauració, els consumidors, les administracions públiques i els legisladors per construir una societat de malbaratament zero, que alhora fomenti l'economia social i circular, i generi noves oportunitats per a tots.
 • Evitar el malbaratament d'aliments mitiga el canvi climàtic, promou el consum conscient i transformador, estalvia costos derivats de les pèrdues alimentàries, posa en valor l'esforç humà i de recursos que hi ha darrere de cada aliment produït (des del camp fins a la botiga) i respon a una demanda creixent entre la ciutadania que cada cop està més sensibilitzada amb el medi ambient i la societat.

 

Des de Rezero incidim en l'àmbit del malbaratament alimentari per avançar cap a una societat amb malbaratament zero amb:

El projecte inclou la diagnosi dels aliments que es llencen en el sector de la distribució d’aliments al detall, el càtering i la restauració, la seva sensibilització quant a la reducció del malbaratament alimentari i les propostes de millora i la creació d’una xarxa d’interacció (Pont) entre aquestes empreses donants i entitats receptores de suport a col·lectius vulnerables de Barcelona. De forma paral·lela, es desenvolupen accions de sensibilització dirigides tant als clients i personal de les empreses com a la població general amb l’objectiu de fomentar un canvi de comportament i actitud envers el malbaratament. Resultats 2017

La present campanya té per objectiu sensibilitzar, tant els consumidors com la indústria de restauració i hostaleria, en la prevenció del malbaratament alimentari tot oferint propostes i accions alternatives per a la seva reducció. La campanya se centra a oferir una solució pràctica (un envàs especialment dissenyat i atractiu) per recuperar l’excedent que es genera per part dels comensals a les taules dels restaurants.

 • Nevera Solidària. A Barcelona l'any 2016 vam inaugurar la primera nevera solidària de Catalunya, ubicada a l'Ateneu l'Harmonia al barri de Sant Andreu del Palomar.

Es tracta d’una iniciativa per combatre el malbaratament alimentari impulsada per la Fundació Banc de Recursos, Rezero i Nutrició Sense Fronteres, que compta amb l’assessorament de tècnics de l’Agència de Salut Pública.

Serà una botiga on es vendran aliments aptes pel consum humà però que s'haurien malbaratat (com fruita i verdura que el mercat descarta per no complir amb uns criteris estètics, etc.)

Identifiquem comerços que tenen una oferta de productes sostenibles, per exemple vendre productes a granel, de proximitat, ecològics, reutilitzables... Comprar aliments a granel i de km0 contribueix a evitar que es llenci menjar. A la ciutat de Barcelona el projecte Comerç Verd compta amb més de 1.000 establiments, bàsicament petit comerç.

 • Ens ho mengem tot

Ens ho mengem tot és una proposta educativa per treballar amb l'alumnat i les persones educadores del menjador –i l'equip de mestres o professorat, si es vol– aspectes tan importants com el malbaratament alimentari, l'origen dels aliments, la producció de proximitat, el consum conscient, la petjada ecològica i el cost ambiental d'allò que es serveix en el menjador escolar.

Aquest curs escolar Rezero realitza les actuacions de suport del programa Ens ho mengem tot d'Escoles + Sostenibles.

El programa té per objectiu:

Sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari als menjadors escolars de la ciutat

Conèixer la petjada ecològica de determinats aliments d'ús quotidià en els àpats escolars

Oferir un marc contextual per treballar la responsabilitat, el pensament crític, l'apoderament i la participació de l'alumnat

Afavorir la inclusió del personal no docent del centre en els projectes sobre sostenibilitat del centre

Consideracions en la proposta de la Comissió per reduir la contaminació dels plàstics d'un sol ús i els aparells de pesca.

ceDes de Rezero, com a membres catalans i estatals del moviment Break Free From Plastic hem fet arribar als parlamentaris europeus algunes recomanacions i consideracions respecte a la votació que tindrà lloc demà, a la Comissió, proposta de la Comissió per reduir la contaminació dels plàstics d'un sol ús i els aparells de pesca.

Estem convençudes que aquesta és una gran oportunitat per avançar en polítiques de residu zero a Europa i, és per això, que ens preocupa alguns dels textos i articulats que acompanyen la proposta ja que obren la porta a múltiples consideracions i exempcions que dilueixen el potencial d 'aquesta nova directiva tan necessària.

Més encara quan parlaments de casa nostra com el balears o properament el català, volen apostar fermament per la prevenció de residus i la responsabilitat ampliada del productor.

En resum, fem èmfasi en quatre punts:

 1. Assegurar que la reducció i la reutilització són els primers: hem de reduir la quantitat de plàstics d'un sol ús que usem per incentivar alternatives reutilitzables, assegurant objectius de reducció concrets per a envasos, tasses i ampolles de begudes

 2. Tenir restriccions als bioplàstics o plàstics compostables. No són la solució a la crisi de la contaminació per plàstic.

 3. Garantir una recollida dels envasos a partir de sistemes complementaris com el de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) i assegurar un objectiu mínim de contingut reciclat per als envasos de begudes.

 4. Assegurar que els esquemes de Responsabilitat Ampliada del productor inclouen la cobertura dels costos de neteja i gestió de tots els residus d'envasos i embalatges que es posen en el mercat.

 Veure la carta de tots els membres (anglès)

Celebrem veure el compromís dels comerços que impulsen el consum sostenible a Ciutat Vella

granel bornUn any més, Rezero compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona per potenciar els comerços responsables amb el Medi Ambient a través de la certificació Comerç Verd.

Creiem fermament amb una societat Residu Zero on hi hagi una producció i un consum que permeti a la ciutadania comprar qualitat, sense emportar-se escombraries a casa.

Aquest mes de setembre s’han visitat de nou tots els comerços certificats a Ciutat Vella, tant al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera com al barri Gòtic. S’ha renovat el compromís amb els petits comerciants locals que segueixen oferint productes respectuosos amb el medi ambient.

És per això que celebrem veure com aquest compromís creix i els comerços adherits cada cop enfoquen més la seva oferta cap a la sostenibilitat.

Llegeix més...

Time to Detox - Cap a la reducció de residus tòxics i perillosos

perillosos

A la nostra brossa hi ha un petita part que conté elements molt perjudicials per al medi ambient i la salut de les persones. Són el que anomenen els residus perillosos.

A totes les cases, entitats, organitzacions, empreses... es poden trobar productes d’aquests tipus tals com productes de neteja, bricolatge, manualitats, manteniment d’automòbils o d’altres tasques.

“#TimeToDetox!” és el lema de la 10a edició de la Setmana europea de Prevenció de Residus (17-25 de noviembre).
Des de Rezero t’oferim informació i algunes recomanacions per fugir dels tòxics i els perillosos.

Llegeix més...

Al Qué Celeste Festival de Formentera, retornar les ampolles i llaunes tindrà un premi de 10 cèntims per envàs

perunamarsenseplastic sddr

Divendres 21 i dissabte 22, de 5 de la tarda a 2 de la matinada, cada visitant d'aquest festival de circ, música, art i conscienció ambientals rebrà 10 cèntims per cada llauna, ampolla o bric que retorni.

Aquesta acció emula el funcionament del Sistema de Dipòsit d'envasos de begudes, una de les mesures que es recullen a la proposta de Llei de Residus balear, i que funciona des de fa anys a més de 40 regions de tot el món amb resultats excel·lents de recollida.

Llegeix més...

Per què milions de persones participarem demà en el World Clean Up Day

20120730 111811 5 1000x666we

Prendre consciència del problema i apostar per les solucions
"És més net el que no embruta que el que neteja"

L'objectiu no és que la ciutadania netegi l'entorn de residus per a tenir-ho net.
A l'endemà s'ompliria de deixalles de nou, si no canvia res en el sistema actual de producció i consum de recursos.

L'objectiu de les neteges o recollida de residus és:

 • Visualitzar la problemàtica de l'abandonament de residus en el territori que afecta greument els entorns mediambientals i a la nostra economia.
 • Aportar solucions per evitar la problemàtica dels plàstics i altres elements d'un sol ús en mars i oceans:

  Llegeix més...

European Parliament says biodegradable plastics will not solve plastic pollution

jeremy bishop 136677 unsplash

 13 SEPTEMBER 2018

Biodegradable and compostable plastics do not prevent plastic pollution and should not be an excuse to keep consuming single-use plastics, the European Parliament recognised in a vote today. The Parliament voted to strengthen the European Commission’s plans to slash plastic pollution, under the European Strategy for Plastics in a Circular Economy launched in January 2018.

Llegeix més...

‘Per una mar sense plàstic’ recull suports al seu manifest a la Fira d’Artà

Arta2 copiaDurant la Fira d’Artà, les entitats impulsores de la campanya 'Per una mar sense plàstic', conjuntament amb el municipi mallorquí, han emulat el funcionament del retorn d’envasos, una de les principals mesures de la futura Llei de Residus. Els visitants han donat una gran acollida a la iniciativa.

Llegeix més...

Formentera es prepara per al World Clean Up Day

World Clean Up Formentera 2018Rezero, la Plataforma Plastic Free Formentera, l’associació Qué Celeste i la Conselleria de Formentera, així com empreses i entitats col·laboradores, han presentat aquest matí el World Clean Up Day, la major mobilització de Neteja Mundial mai realitzada que es durà a terme aquest proper dissabte 15 de setembre.

Llegeix més...

S'inaugura la primera Nevera Solidària a Manlleu, el nou projecte contra el malbaratament alimentari

nevera solidariaVine a descobrir la Nevera Solidària de Manlleu i a participar del nou projecte contra el malbaratament alimentari.

Lloc: Casal Cívic Frederica Montseny de Manlleu, Av Puigmal 137-139.
Dia de la inauguració: 13 de setembre

El desembre del 2016, es va inaugurar la primera nevera solidària de Catalunya, ubicada a l’Ateneu L’Harmonia de Sant Andreu. Es tracta d’una iniciativa per combatre el malbaratament alimentari impulsada per la Fundació Banc de Recursos, Rezero i Nutrició Sense Fronteres, que compta amb l’assessorament de tècnics de l’Agència de Salut Pública.

Arran de 'experiència de Sant Andreu, s'han posat en marxa diverses Neveres Solidàries a Catalunya, entre elles Manlleu.

Llegeix més...