Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

La Vanguardia notícia bossa 14.01.2016

La Vanguardia notícia bossa 14.01.2016 pàgina 2

La Vanguardia noticia bolsa 14.01.2016

La Vanguardia noticia bolsa 14.01.2016 página 2

 

Article nostre d'opinió a La Vanguardia:

foto_article_opini_bosses_La_Vanguardia_14.01.2016

La prohibició de la distribució gratuïta de les bosses d'un sol ús a Catalunya és una mesura positiva que permetrà reduir l'ús de bosses en el sector del comerç de proximitat. Un sector que en els darrers anys havia augmentat el seu consum de bosses mentre que les cadenes de supermercats, al començar a cobrar-les, les havien reduït significativament. Així doncs, és un pas positiu per als comerços catalans que, com el cas dels Mercats de Barcelona, es volen avançar a les directives europees de reducció de les bosses tot contribuït a una millora del nostre entorn.

Altres experiències properes han aplicat aquesta mesura. Des del 2013 Andorra prohibeix la distribució de bosses de plàstic d'un sol ús i promou les alternatives reutilitzables. A Formentera, des de l'1 de gener de 2015 van prohibir les bosses de plàstic (incloent les oxobiodegradables) i els establiments han de cobrar un preu mínim de 0,10€ per cada bossa biodegradable.

A Catalunya la mesura que compta amb el suport del comerç, haurà de garantir un seguiment del seu compliment per part dels establiments i un règim sancionador. Tanmateix, el pagament només visualitza el cost econòmic que li representa a l'establiment la bossa, però no el cost ambiental que continua, així, sent externalitzat. Per tant si l'import és baix, no serà tan dissuasiu i la mesura no serà tan efectiva com ho seria el gravamen ambiental, que seria més pedagògic i just a nivell social, econòmic i ambiental.

Un gravamen ecològic de 0,20 €/bossa que gravés les bosses d'un sol ús com a mesura dissuasiva de la seva producció i consum i revertís en un Fons Econòmic de Prevenció de Residus per a campanyes d'educació ambiental. Amb aquesta mesura Irlanda, al 2002, va reduir les bosses en un 90% en només 3 mesos. Aquesta és la proposta que sempre hem fet al Govern de la Generalitat de Catalunya des de la campanya Catalunya Lliure de Bosses, que impulsem des de Fundació Prevenció de Residus i Consum.

Després d'aquesta regulació, el proper pas seria reduir les altres bosses d'un sol ús, com per exemple les bosses de secció (tal com preveu la Directiva europea 2015/720/UE aprovada el passat 28 d'abril de 2015) i la reducció d'altres elements com les safates de plàstic. El comerç de proximitat com aquell que ens facilita un consum més responsable als consumidors segur que pot aportar-hi molt.

 

BTV Notícies migdia 16/01/2016

Minuts 00.48 i 11.05

nova regulació bossa de plàstic BTV Notícies migdia 16-01-2016

 

 

 

 

 

 Veure altres notícies relacionades

Mercats de Barcelona cobren les bosses de plàstic

En el Dia Sense Bosses anunci de campanya als Mercats de Barcelona

Catalunya prohibirà donar bosses de franc

Estats de la UE obligats a reduir les bosses de plàstic