Creiem que tots els passos que es realitzen per reduir les bosses de plàstic són positius i valorem la tasca de l’Agència de Residus. Resulta obvi, però, que perquè la prevenció de residus esdevingui realment un dels eixos estratègics de la sostenibilitat al nostre país, es requereix una visió sistèmica del problema i polítiques transformadores.

En el cas d’altres elements lligats a la proliferació d’envasos i embolcalls d’un sol ús (safata de plàstic, envasos plurimaterial, embolcalls de plàstic, bosses sense nanses, etc) hi ha altres mesures més efectives per reduir-ne el seu consum més ràpidament i amb millors resultats.

En el cas de la bossa de plàstic, ho demostren altres experiències europees: la prohibició total de la bossa de plàstic d'un sol ús (Itàlia, França) i el gravamen ambiental dissuasiu (com el cas d'Irlanda, on l'any 2002 van reduir el 90% de les bosses en tan sols tres mesos amb un gravamen equivalent a 20 cèntims d'euro).

En tot cas, considerem que és un pas més en la reducció de les bosses de plàstic però una experiència per a analitzar amb profunditat per a que, en un futur immediat, es proposin mesures econòmiques-fiscals per donar realment un tomb i pritoritzar la prevenció de residus a Catalunya.

Després de tants anys, els comerços no podran donar les bosses de forma gratuïta. Com reduirem els altres envasos?

Contacte: Rosa Garcia (676 718 340) i Marta Beltran (676 488 720)