Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

El model d’SDDR proposat a l’estudi per a Catalunya considera un dipòsit de deu cèntims d’euro per a productes d’aigua, cervesa, sucs i nèctars i refrescos envasats en ampolles de vidre, plàstic, llaunes i brics fins a un màxim de 3 litres.

El sistema cobriria uns 2.500 milions d’envasos que representen entre 125.000-130.000 tones de material. L'estudi, elaborat per ENT, Eunomia i Jiménez de Parga, conclou que l’aplicació d’un SDDR en l’àmbit autonòmic català és legalment possible donada la competència de la Generalitat per a legislar sobre prevenció i gestió de residus i el fet que la protecció del medi ambient és una qüestió d’interès general.

Amb l’SDDR Catalunya avançaria cap a un ús eficient dels recursos, ja que com l’estudi indica:

• S’arribaria al 95% de reciclatge d’envasos de begudes
• El reciclatge d'envasos global d’envasos augmentaria un 16,5%
• Hi hauria un 3,1% d'increment de recollida selectiva
• S'obtindrien 41.000 tones anuals més de material reciclat d’alta qualitat amb un major preu al mercat del reciclatge

L’SDDR també incidiria de forma significativa en la reducció de l’abandonament dels envasos al medi passant de les 1.280 tones anuals a 173. És a dir, que la implantació del SSDR a Catalunya acabaria gairebé en un 90% amb l’abandonament d’ampolles, llaunes i brics als nostres carrers, platges i boscos. 

A nivell econòmic, tant en el disseny de tarifes i altres compensacions com en el balanç global, s’obtenen resultats comparables amb d’altres SDDR europeus existents. A més el sistema permet avançar en el principi europeu de Responsabilitat Ampliada del Productor atès que els ens locals tindrien un estalvi d’uns 17 milions d’euros anuals i s’incrementaria el cost per als envasadors en uns 8 milions d’euros

Des de Rezero – Fundació per la Prevenció de Residus i el Consum valorem positivament la presentació de l’estudi en tant aporta un marc tècnic i jurídic sòlid al debat generat ja fa temps sobre la implantació de l’SDDR al nostre país. 

Desitgem que amb l’elaboració d’aquest estudi i el resultat de la futura comissió de treball acordada pel Parlament, Catalunya faci el pas definiu cap a la implantació de l’SDDR d’envasos i pugui avançar en la transició cap al residu zero.

Estudi complet: http://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/tipus_de_residu/envasos/eines_de_gestio_especificades_a_la_normativa_sig-sddr/


Per més informació:

Rosa Garcia. Tel 676 718 340 – Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.www.rezero.cat @rezerocat
Elena Diez. Tel 676 718 385 – Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.www.rezero.cat @rezerocat