Els consumidors i consumidories paguen un dipòsit a les botigues que se’ls torna després del retorn dels envasos buits en el mateix o qualsevol comerç que vengui envasos de begudes. L'anomenat Sistema de Dipòsit i Retorn (SDDR) s'ha implementat i ha estat funcionant amb èxit durant més d'una dècada a països com Alemanya, Dinamarca i Suècia, que han aconseguit augmentar les taxes de reciclatge per a envasos de begudes fins a més del 90%.

Un cop implementat aquest sistema, Escòcia serà la primera regió d'Europa que introdueixi un SDDR per si mateix, confirmant la seva ambició d'avançar cap a una societat Residu Zero i evitar la contaminació marítima. Aquesta decisió arriba en un moment polític clau, quan la Comissió Europea està considerant mesures per incloure en la seva estratègia per reduir la contaminació del plàstic en el medi marí. Investigacions recents han apuntat els sistemes de dipòsit com la "mesura més eficaç per reduir la contaminació plàstica en els mars".

Des de Rezero esperem que la suma de regions com Escòcia amb les altres 40 de tot el món que tenen el Sistema de Dipòsit i Retorn d’Envasos siguin un referent per a Catalunya, la Comunitat Valenciana, les Illes Balears i altres regions de l’Estat espanyol que volen impulsar el Sistema.

Fem difusió també de la demanda que hem engegat amb Zero Waste Europe per a que la Comissió Europea prengui nota dels beneficis dels sistemes de dipòsit i que introdueixi canvis legals per a facilitar la cobertura del SDDR a tota Europa.

 

Altres notícies que en fem referència:

Recursos