Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

Tal i com s’exposa a l’informe Catalunya Cap al Residu Zero elaborat per Rezero al 2015, s’estima, mitjançant dades d’Inforetail i Alimarket, que el consum de tovalloletes humides a Catalunya no ha baixat dels 800 milions d’unitats des de l’any 2005, arribant al consum de 892 milions de tovalloletes al 2014 (equivalent a 12 milions de paquets). Aquestes dades indiquen un consum de més de 100 tovalloletes humides per habitant a l’any i la generació d’unes 6.000 tones de residus d’aquest producte anualment (0,80 kg/hab/any).

La composició de les tovalloletes depèn del seu ús però els materials més utilitzats acostumen a ser fibra de fusta, polièster, viscosa o raió i cotó. A part de la despesa de recursos necessària per a la producció d’aquests productes d’usar i llençar, i per a la seva gestió posterior en abocadors o incineradores (ja que no són reciclables), també comporten problemes en els sistemes de sanejament públic, la salut pública (reaccions al·lèrgiques) i el medi ambient.

Sovint, les tovalloletes humides són llençades al vàter i, tant si la seva composició és simple com mixta, el trencament de les fibres no sol tenir lloc prou ràpidament com per evitar problemes al sistema de clavegueram, causant obturació de canonades i bloqueig de les bombes o entrades a plantes depuradores, fet que genera grans sobrecostos en el sanejament públic. Segons dades publicades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA, 2016), la gestió inadequada de residus de tovalloletes humides i d’altres productes similars comporta un sobre cost de 500 a 1.000 milions d’euros a l’any a tota Europa i un cost de 150.000 euros anuals en sistemes de sanejament de ciutats d’uns 200.000 habitants.

A banda dels impactes econòmics que suposa el mal disseny i ús de les tovalloletes, també se’n deriven impactes ambientals. En períodes de pluges intenses, quan es col·lapsa el clavegueram, les tovalloletes i altres objectes d’higiene íntima que s’han abocat al vàter poden acabar al mar. Un estudi publicat al 2014 per les Universitats de Plymouth, Oxford, Barcelona i l’Associació Escocesa de ciència marina, subratlla la gran abundància de fibres de microplàstics presents en els fons marins de l’Oceà Índic, Atlàntic i Mar Mediterrani. Del total de fibres identificades, la més representada és el raió (corresponent al 56,9% de les fibres totals), seguit de polièster i poliamides. Aquests microplastics poden ser consumits per zooplacton, que forma part de la base de la cadena tròfica i són ingerits per peixos que nosaltres mateixos consumim. Les tovalloletes humides, fragmentades o senceres, poden ser confoses per aliments per diferents espècies de vida marina.

gasa de bambu 70x70Les solucions a aquesta problemàtica passen per fomentar la substitució de les tovalloletes humides per elements reutilitzables com es feia anys enrere, abans de la seva aparició, fet que permetria reduir considerablement la generació de residus i els costos ambientals i econòmics associats a la seva gestió. Així com la prohibició de l’ús de plàstics en la seva fabricació i assegurar que tots els materials utilitzats són plenament biodegradables en tots els ambients on les tovalloletes són susceptibles s’acabar (rius, mars i oceans i agües residuals).

 

Fonts:


Catalunya cap al residu zero (Rezero- Fundació Prevenció de Residus i Consum, 2015)

http://acaweb.gencat.cat/aca/documents/Agencia/Sensibilitzacio/Campanyes/BPS_fulleto_tovalloletes.pdf
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3003415/How-wet-wipes-destroying-planet-clogging-sewers-creating-floods-noxious-waste-triggering-outbreaks-allergies.html

http://www.elperiodico.com/es/medio-ambiente/20170709/pescadores-compresas-toaliitas-aguas-barcelona-6149847

https://www.plymouth.ac.uk/news/microplastics-abundant-in-the-deep-seas

https://www.mcsuk.org/forms/wetwipes_faqs.php