Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

Palma, 4 de abril de 2018. El Regne Unit s'uneix a les més de 40 regions i països de tot el món que han optat per recuperar l'hàbit de retornar els envasos a la botiga per impedir que, cada dia, milions de llaunes i botelles es perdin i acabin contaminant l'entorn. "Introduirem un Sistema de Dipòsit que augmenti les taxes de reciclatge i redueixi la quantitat de residus que contaminen el nostre territori i els nostres mars", ha anunciat oficialment el govern de Theresa May.

Només fent referència a les botelles de plàstic, les dades de Downing Street assenyalen que al Regne Unit es consumeixen 13.000 milions de botelles de plàstic a l'any i que més de 3.000 acaben abandonades. Per aquest motiu han pres la decisió d'implantar un Sistema de Dipòsit per acabar amb aquesta contaminació que, literalment, consideren "una plaga".

Les entitats de la plataforma ‘Per una mar sense plàstic’ aplaudeixen la decisió de recuperar una pràctica que també està inclosa en la futura Llei de Residus i Sòls Contaminats de les Illes Balears que està a punt d’arribar al Parlament i recorden que, tornant les llaunes i les botelles a la botiga, les Illes Balears podrien recuperar el 1.000.000 d’envasos de begudes que cada dia es perden i contamina el nostre territori.

Els detalls del sistema anglès han de ser definits en una consulta amb tots els agents implicats, però el govern del Regne Unit ja ha especificat que es vendran amb dipòsit tots els envasos de begudes, siguin de vidre, metall o plàstic.

"És indubtable que el plàstic està provocant una situació caòtica, que està destruint els ecosistemes marins. És absolutament vital que solucionem aquesta amenaça i recuperem els milions de botelles que acaben cada dia al fons del mar", ha detallat Michael Gove, ministre de Medi Ambient britànic.

De fet, l'evidència és tal que, fins multinacionals de la beguda, com Coca-Cola, o del comerç, com la líder britànica Tesco, s'han pronunciat de manera favorable a impulsar els Sistemes de Dipòsit també en les últimes setmanes. En la mateixa línia s'ha manifestat la ciutadania britànica, ja que entitats locals com Greenpeace UK o Surfers Against Sewage han lliurat en els últims mesos sengles peticions per implementar un sistema de Dipòsit signades per més de 300.000 persones cadascuna.

Aquest anunci s'alinea amb les crides internacionals cada vegada més potents i freqüents a favor de recuperar la pràctica de retornar els envasos de begudes a la botiga per evitar el seu abandonament massiu en els nostres entorns terrestre i marí. Com a exemple, en els últims mesos s'han pronunciat en aquest mateix sentit la Comissió Europea, el Parlament Europeu, l'Assemblea General de Medi Ambient de les Nacions Unides o fins al mateix G20. De fet, l'últim a fer-ho va ser el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans. "Els Sistemes de Dipòsit són una forma realment bona de garantir que les botelles i llaunes no acabin en el medi ambient i anim als estats membres a què els considerin", ha afirmat.

Contacte:

Rosa Garcia – Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. | 676 71 83 40

Elena Diez - Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. | 676 71 83 85