El Parlament Europeu ha donat la llum verda final al Paquet d'Economia Circular, aprovant així la Directiva marc sobre residus, la Directiva sobre envasos i embalatges, la Directiva sobre abocadors i la Directiva sobre piles i bateries. Tot i les millores en la recollida selectiva de residus, el reciclatge de residus i la reducció de l’abocament, la legislació encara no té gaire en compte la prevenció de residus i la reducció dels malbaratament alimentari.


Ferran Rosa, responsable de polítiques sobre residus de l’associació Zero Waste Europe, afirma: "Tenim un paquet d'economia circular, ara és el moment de fer realitat l'economia circular. El treball real comença ara, amb l'aplicació de la legislació aprovada, que ha de ser una prioritat per a tots els governs nacionals i locals d'Europa ".

Amb la llum verda del Parlament, el text es remunta al Consell per a la seva aprovació final, probablement la setmana que ve. Després d'això, els Estats membres tindran 24 mesos per transposar les directives a la seva legislació nacional.

Rosa Garcia, directora de Rezero – Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable- lamenta que “no es concreten objectius de reutilització” i afegeix que “la veritable prova serà que els Estats membres eliminin l'abocament i la incineració, alhora que promoguin un millor disseny de productes i els incentius econòmics adequats".

Rezero i Zero Waste Europe acullen amb satisfacció les directrius com un pas necessari cap a una veritable economia circular a la UE. Tanmateix, el nou paquet no serà suficient per revertir les tendències actuals de la societat en desús, i es necessita legislació addicional per frenar el malbaratament alimentari, impulsar la prevenció dels residus i reduir els plàstics d'un sol ús.

Desenvolupament de la notícia clicant aquí