sabo granel10 juliol de 2018.

La Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu ha votat avui per reforçar els plans generals de la Comissió Europea per reduir la contaminació dels plàstics, anomenada Estratègia de Plàstics.

La Rosa García, directora de Rezero, celebra que des de la Unió Europea continuï treballant per enfortir la directiva de plàstics d'un sol ús i resoldre aspectes que no van quedar clars en la primera proposta, sobretot pels Estats membres.

El comitè de Medi Ambient ha demanat una sèrie de mesures que van més enllà de les propostes originals de la Comissió, incloent-hi:

  • La prohibició de micro plàstics en cosmètica, cura personal, detergents i productes de neteja per al 2020 i requisits mínims per fer front a altres fonts de micro plàstics
  • Una prohibició completa dels plàstics oxodegradables - una font de contaminació microplàstica - per al 2020 [1]
  • Han reconegut que els plàstics biodegradables i compostables no eviten els residus plàstics en els nostres oceans i no han de ser una excusa per seguir utilitzant plàstics d'un sol ús
  • El fons econòmic que es reculli a partir de taxar els plàstics ha d'anar cap a la prevenció de la generació de residus plàstics.
  • La reducció de substàncies perilloses en plàstics, per assegurar que el que es recicla no conté productes químics perillosos [2]

La Rosa García continua:

"És important aclarir conceptes sobre els elements d'un sol ús plàstics, sense excepcions (plàstics biodegradables, reciclables, oxodegradables, etc.). Així i tot, trobem a faltar mesures de fiscalitat que penalitzin la producció i el consum d'elements plàstics d'un sol ús. A més, s'hauria d'incorporar el compliment de la Responsabilitat ampliada del productor a les empreses productores de compreses, tampons ni bolquers (tan infantils com per a adults)".

I acaba: "Hem aconseguit que els elements plàstics d'un sol ús estigui a l'agenda política i pública. Creiem que és una oportunitat que hem d'aprofitar també a Catalunya amb la propera llei de residus. Catalunya sempre ha estat pionera en l'àmbit dels residus. Ara és el moment de continuar-ho sent amb limitacions clares, fiscalitat i portant a terme mesures de reducció i reutilització a tot el país".

El Parlament Europeu complet votarà al setembre sobre la resposta de la comissió de medi ambient a la proposta de la Comissió.

***

NOTES:

[1] Els plàstics Oxo-degradables suposadament són plàstics biodegradables, que en realitat es descomponen en petits fragments i contribueixen a la contaminació microplàstica nociva en els oceans i altres ecosistemes.

[2] La Comissió de Medi Ambient també va recordar a la Comissió el compromís de la UE establert en el setè Programa d'Acció Ambiental (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32013D1386) per al desenvolupament de cicles materials no tòxics. Això és fonamental per garantir que l'economia circular sigui un èxit per al medi ambient.

[3] Els incentius econòmics efectius inclourien tarifes de Responsabilitat de Productor Extès per a tots els articles que contenen plàstic i plàstic, no només per a envasos com en la legislació vigent.