Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

La primera ministra de Romania, Viorica Dancila, ha decidit posar en marxa una reforma urgent en la gestió de residus del seu país per augmentar les taxes de reciclatge i acabar amb la cultura de l'usar i llençar. Es estimen que a Romania, més del 80% dels residus recuperats acaben en un abocador, és per això que Dancila ha aprovat aquest mes de juliol un decret urgent sobre la gestió dels residus que anuncia:

  • La obligació de que els productors paguin la gestió dels residus de tots els produtes que posi al mercat (Responsabilitat Ampliada del Productor)
  • La implantació del sistema de pagament per generació
  • la implantació d'un Sistema de Dipòsit per als envasos de begudes.

 

El pagament per generació

El Ministeri romanès ha inclòs l'instrument econòmic "pagar segons el que generes" a partir de l'1 de gener de 2019. No serà una fórmula única, sinó que es podrà aplicar segons quatre mètodes:

  • per volum
  • per freqüència de recollida;
  • per pes;
  • o per bosses de recollida personalitzades

El "pagament per generació" és un instrument clau en l'estratègia residu zero per a les comunitats i ciutats en la transició cap a un canvi positiu.

 

El Sistema de dipòsit, Devolució i Retorn d'Envasos

El 31 de març de 2019, totes les begudes d'envàs reutilitzable es vendran amb un dipòsit de 0.5 leus romanesos, uns 11 cémtimos d'euro, que el consumidor recuperarà en retornar l'ampolla. El 31 de març de 2022, entrarà en vigor la mateixa mida per a tots els envasos de begudes d'un sol ús. "Les escombraries ha de deixar de ser considerada com una cosa sense valor i començar a convertir-se en un recurs", ha afirmat la primera ministra.

Amb aquest paquet de mesures que inclouen el Sistema de Dipòsit, Romania s'unirà al cada vegada més ampli grup de països i regions que estan apostant per retornar els envasos a la botiga per evitar que la gran majoria acabin abandonats en l'entorn. Només en l'últim any, Escòcia, Malta, Anglaterra i Maharashtra (la regió de Bombai, a l'Índia), han fet com Romania i han anunciat la intencio d'aplicar un Sistema de Dipòsit com el que ja funciona amb èxit en més de 40 regions de tot el món.

A Espanya, Navarra acaba d'aplicar una llei pionera en aquest sentit que també inclou la possibilitat de tornar a vendre les begudes amb dipòsit en un període de dos anys i un grup de partits al Parlament ha presentat una proposta de llei similar que haurà de ser discutida en breu.

Veure la llei