Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

A nivell mundial s'estima que cada any arriben al mar entre 10 i 12 milions de tones de deixalles marines (UNEP/*MAP). Entre un 60-80% d’aquestes estan formades pels residus plàstics, principalment derivats de productes d’un sol ús com: gots, envasos, ampolles i bosses. El mar, els peixos, la fauna i la flora marina que hi viuen s'estan asfixiant; la plastificació dels oceans és una realitat.

El 3 de juliol se celebra el Dia Lliure de Bosses de Plàstic, que té com a objectiu l'eliminació de les bosses de plàstic d'un sol ús, creat a Barcelona fa més de 10 anys per Rezero – la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable. Actualment aquest esdeveniment se celebra internacionalment per alertar sobre el consum reiterat d'aquests productes. A Catalunya, el consum de bosses lleugeres d'un sol ús va ser de 193 per habitant l’any 2016 (AgènciaCatalana de Residus)

Les organitzacions que estem aquí sol·liciten al Govern central i a la Generalitat de Catalunya una acció contundent davant la contaminació derivada dels productes plàstics d'un sol ús on la bossa de plàstic és el símbol emblemàtic de la cultura d'un sol ús.

1. Per a la reducció efectiva de les bosses de plàstic, s’han d’establir els recursos econòmics i humans suficients i necessaris per al compliment real dels instruments legislatius.

2. Que es prohibeixi la distribució de les bosses de plàstic amb components que afecten negativament l'entorn com: les bosses de plàstic oxodegradables

3. Que s'incloguin mesures urgents per restringir i reduir la producció i l'ús d'envasos de plàstic d'un sol ús (envasos, ampolles, càpsules de cafè, canyetes, tovalloletes...), permetent així l'alineament amb l'Estratègia Europea sobre plàstic

4. Que les empreses de distribució eliminin els envasos de plàstic innecessaris, proporcionin alternatives sostenibles a les persones consumidores i fomentin la venda a granel i els envasos retornables.

5. Que s'implantin els sistemes de retorn d'envasos per eliminar el seu abandonament, permetent millorar els resultats de gestió augmentant els nivells de recollida selectiva i la qualitat del material recuperat.

6. Facilitar la recuperació dels envasos reutilitzables, i contribuir d'aquesta forma a implantar una Economia Circular real i efectiva a Catalunya.

7. Que les administracions competents uneixin esforços, actuant en tots els àmbits possibles – prevenció, conscienciació i millora de processos de gestió – abans que la degradació i contaminació per plàstics del nostre mar sigui irreversible.

 

Que tots i totes ens acompanyem cap a UNA SOCIETAT RESIDU ZERO

 

Entitats impulsores:

SURFRIDER FOUNDATION EUROPE – DELEGACIÓN ESPAÑA
REZERO – FUNDACIÓ PER A LA PREVENCIÓ DE RESIDUS I CONSUM
DRAPART
VIDAS SOSTENIBLES
POSIDONIA GREEN PROJECT
ZERO WASTE BCN
ECOCOSMOPOLITA
ECOUNION
ZERO WASTE BARCELONA NETWORK
OPCIONS
YOUTUBA
NO MÁS COLILLAS EN EL SUELO
RETORNA
PROARTSO