Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

Aquest passat cap de setmana a Artà, coincidint amb l’inici de la Fira, retornar envasos ha tingut un doble premi. A més d'evitar que molts acabin abandonats pels carrers del poble, s’ha recompensat amb 10 cèntims per cada llauna, ampolla o bric retornada a la màquina de retorn d’envasos que les entitats de la campanya 'Per una mar sense plàstic', conjuntament amb l’Ajuntament del poble, hi han instal·lat.

Aquesta acció ha emulat el funcionament del Sistema de Dipòsit d'envasos de begudes, una de les mesures que es recullen a la proposta de Llei de Residus balear, i que funciona des de fa anys a molts països europeus. I els centenars de persones que hi ha participat, ha mostrat un suport total a aquesta práctica. La gran majoria han demanat que aquesta mesura es posi en marxa a les Illes el més aviat possible i per això han signat el manifest que la plataforma té penjat a la seva pàgina web.

El manifest demana mesures urgents per restringir i reduir la producció i l’ús d’envasos de plàstic d’un sol ús (com per exemple el Sistema de retorn d’envasos) abans que la contaminació per plàstics de la nostra mar “sigui irreversible”.

Recuperar la pràctica de tornar les llaunes i les ampolles a la botiga, el que ja fan en 40 regions de tot el món, ha de ser una gran ajuda per evitar que cada dia 1 milió d'envasos de begudes es perdin i acabin contaminant les Illes Balears.

Una d’aquestes regions és Alemanya i, curiosament, molts visitants de la Fira d’Artà d’aquesta nacionalitat es van trobar encantats de trobar-se amb aquesta iniciativa i van corroborar el seu èxit a l’hora d’evitar l’abandonament massiu de llaunes i ampolles.

Qualsevol persona pot signar el manifest de ‘Per una mar sense plàstic’ en aquest enllaç.

Contacte: Rosa Garcia, Directora Rezero; Anna Peña, comunicació; 93 668 61 07 - Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.