Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

  • Prohibint productes d'un sol ús o obligant als fabricants a fer els productes amb criteris d'ecodisseny (no haurien d'existir materials/productes que no es puguin reutilitzar compostar o ser fàcilment reciclats)
  • Fomentant una economia circular (amb la reutilització d'envasos i amb sistemes eficients de reciclatge)

Actualment la dimensió dels residus és més que mai insostenible. No ens podem permetre el luxe de malbaratar recursos i energia, fabricant contínuament productes que acaben fàcilment sent residus.

Responsabilitats

Davant els múltiples símptomes d'esgotament dels recursos naturals, canvi climàtic i contaminació que s'estan detectant en l'àmbit global i al nostre país, és necessària la corresponsabilitat de tots els agents implicats en adoptar mesures eficients. Per fer-ho efectiu necessitem el suport de lleis i programes -que han d'implantar els governs- que apostin per la jerarquia ecològica dels residus i obligui als productors i marques a seguir unes pautes obligatòries que ens permeti a totes les persones viure en una societat lliure de residus.
En la campanya #breakfreefromplastic -de la que formem part- denunciem, per exemple, la responsabilitat de les marques i la seva inacció davant la problemàtica dels residus, sent aquestes les que estan més presents en mars, oceans, boscos, carrers....

Per aquest motiu, des del 9 de setembre fins demà les neteges que organitzem les entitats que formem part de la campanya, estem fent una auditoria de les marques que trobem i les farem públiques per posar en relleu la seva responsabilitat i la seva ineficiència.
En total s'estan organitzant col·lectivament més de 150 neteges en 46 països (demà és l'últim dia) per incorporar les dades trobades sobre contaminació plàstica per part de les marques arreu del món.

"Les empreses no poden obviar el seu paper directe en la contaminació mundial per plàstic. I més encara: no poden culpar contínuament a les persones. En les auditories realitzades deixem clar quines empreses són les principals responsables de la proliferació de plàstics que condicionen la naturalesa i maten els nostres oceans"

"Durant molt de temps, les empreses han traspassat a la ciutadania la responsabilitat de reciclar més, però sabem que només el 9 per cent dels plàstics fabricats han estat realment reciclats. És fonamental que aquestes empreses prenguin mesures concretes per innovar, més enllà del plàstic d'un sol ús".

 

Informació del Clean Up a Formentera