Durant els últims mesos, les entitats impulsores de la campanya 'Per una mar sense plàstic' han emulat la pràctica del retorn d’envasos, una de les principals mesures de la futura Llei de Residus, per pobles de les diferents Illes. La iniciativa, arriba ara a la 3a edició Qué Celeste Festival de Formentera.

Durant els últims mesos, retornar envasos ha tingut un doble premi a diferents pobles i ciutats de les Illes. A més d'evitar que molts acabin abandonats, s’ha recompensat amb 10 cèntims per cada llauna, ampolla o bric retornada a la màquina de retorn d’envasos que les entitats de la campanya 'Per una mar sense plàstic' han portat per Mallorca i Menorca.

Aquestes accions han emulat el funcionament del Sistema de Dipòsit d'envasos de begudes, una de les mesures que es recullen a la proposta de Llei de Residus balear, i que funciona des de fa anys a més de 40 regions de tot el món. I els milers de persones que hi han participat, han mostrat un suport total a aquesta pràctica. La gran majoria han demanat que aquesta mesura es posi en marxa a les Illes com més aviat millor i per això han signat el manifest que la plataforma té penjat a la seva pàgina web en quatre idiomes (CAT, CAST, ANG i ALE) -http://perunamarsenseplastic.org/manifest-catala/-.

Ara, de la mà de Consell de Formentera i del Qué Celeste Festival, la campanya 'Per una mar sense plàstic' i el seu remolc per retornar envasos arriben a Formentera per mostrar com funciona el retorn d'envasos i demanar suports al seu manifest.

Divendres 21 i dissabte 22, de 5 de la tarda a 2 de la matinada, cada visitant d'aquest festival de circ, música, art i conscienció ambientals rebrà 10 cèntims per cada llauna, ampolla o bric que retorni.

“Des de la Conselleria de Medi Ambient de Formentera estem molt contents que la campanya #PerunaMarSensePlàstic arribi a Formentera. Creiem que és una gran oportunitat perquè la gent que vagi al festival conegui en primera persona com funciona el Sistema de Dipòsit, ja que és una mesura important a tenir a les Illes per a millorar la conscienciació del problema del plàstic en territoris tan petits com Formentera i que arriben fàcilment a afectar les nostres mars”, ha declarat la consellera de Medi Ambient de Formentera, Daisee Aguilera.

“Des de la campanya #PerunaMarSensePlàstic reforçarem aquest cap de setmana a Formentera la necessitat de tenir una bona Llei Balear de residus i Sòls contaminats. Necessitem accions legals contundents per erradicar el plàstic dels nostres mars i oceans a través de prohibicions i foment de la reutilització. Per exemple, per acabar amb l'abandonament d'1 milió d'envasos de begudes que acaben contaminant les Balears cada dia, el Sistema de Dipòsit d'envasos és la millor solució", ha detallat la directora de Rezero, Rosa García.

"Tenir al festival a les organitzacions de #PerunaMarSensePlàstic amb mesures concretes en contra del plàstic ens dóna força i impuls. Creiem que el mar de Formentera ens dóna vida i no podem seguir maltractant-lo", han afegit des de l'organització del Festival.

per una mar sense plastic

logos organitzadors