Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

ceDes de Rezero, com a membres catalans i estatals del moviment Break Free From Plastic hem fet arribar als parlamentaris europeus algunes recomanacions i consideracions respecte a la votació que tindrà lloc demà, a la Comissió, proposta de la Comissió per reduir la contaminació dels plàstics d'un sol ús i els aparells de pesca.

Estem convençudes que aquesta és una gran oportunitat per avançar en polítiques de residu zero a Europa i, és per això, que ens preocupa alguns dels textos i articulats que acompanyen la proposta ja que obren la porta a múltiples consideracions i exempcions que dilueixen el potencial d 'aquesta nova directiva tan necessària.

Més encara quan parlaments de casa nostra com el balears o properament el català, volen apostar fermament per la prevenció de residus i la responsabilitat ampliada del productor.

En resum, fem èmfasi en quatre punts:

  1. Assegurar que la reducció i la reutilització són els primers: hem de reduir la quantitat de plàstics d'un sol ús que usem per incentivar alternatives reutilitzables, assegurant objectius de reducció concrets per a envasos, tasses i ampolles de begudes

  2. Tenir restriccions als bioplàstics o plàstics compostables. No són la solució a la crisi de la contaminació per plàstic.

  3. Garantir una recollida dels envasos a partir de sistemes complementaris com el de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) i assegurar un objectiu mínim de contingut reciclat per als envasos de begudes.

  4. Assegurar que els esquemes de Responsabilitat Ampliada del productor inclouen la cobertura dels costos de neteja i gestió de tots els residus d'envasos i embalatges que es posen en el mercat.

 Veure la carta de tots els membres (anglès)