Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

En la categoria de COMERÇ els finalistes són:

Comerç Bloi
Bloi és una marca de moda ecològica i ètica. La roba està fabricada a Barcelona amb teixits ecològics i un procés de producció ètic. Utilitzen teixits de fibres orgàniques certificades que s’obtenen a través d’una producció responsable amb el medi ambient. És a dir, no utilitzem químics perjudicials per al medi ambient ni per a la salut. Els treballadors i treballadores que intervenen en tot el procés d’obtenció de la matèria primera, producció dels teixits i confecció de les peces de roba han treballat sota condicions laborals justes.

El Rebost de Sant Andreu
El Rebost de Sant Andreu ven productes a granel (com mel, vi, tes, herbes, sabons, escates...), amb una selecció de productes ecològics, de proximitat, locals, socials i sostenibles. No es ven cap producte envasat en plàstic i es fomenta la reutilització d'envasos, com pots de vidre, i les ampolles pel vi amb dipòsit.

El rebost
Cooperativa de consumidors que té botiga de productes ecològics i naturals. Alimentació, cosmètica, dietètica, sabons per la llar... Tot és ecològic i/o de proximitat. Productes a granel com llegums, farines, sabó de rentar els plats i la roba. S’hi pot anar amb un envàs reutilitzable i omplir-lo allà mateix.

--

En la categoria EMPRESA, els finalistes són:

Espai Ambiental Cooperativa - Projecte: La Vida dels jocs i les joguines
Projecte pioner sobre alternatives de consum responsable de jocs i joguines “La Vida dels jocs i les joguines”. Sensibilitza a les famílies de forma intergeneracional sobre la problemàtica socioambiental associada a l’actual model de consum. El manifest i la guia “La Vida dels jocs i les joguines”, a més dels punts informatius, visites i tallers de reparació donen alternatives reals i pràctiques.

ADZ Nadons. Iniciativa: Els bolquers del futur
La Teresa va crear als 78 anys l'empresa ADZ Nadons centrada en els bolquers reutilitzables - Després d’anys d’investigació i proves comercialitzen un bolquer únic, una alternativa que va millorant any rere any. Volen contribuir a la sostenibilitat, estalviar i evitar irritacions a la pell del nadó, i que els hi sigui el més còmode i atractiu possible per a la família del nadó.

AGROALIMENTÀRIA MAS SAULOT, S.L (Sidra MOOMA) - Projecte: reSIDRA
Implantació d’un sistema de recollida d’envasos de sidra en els establiments on actualment l’empresa Mooma comercialitza els seus productes, de manera que s’aconsegueixi un sistema circular de l’envasat que redueixi la producció d’ampolles de vidre d’un sol ús i n’impulsi la reutilització post-consum.

--

En la categoria d'ADMINISTRACIÓ LOCAL els finalistes són:

Ajuntament de Sant Cugat del Vallès - Projecte: AMBITECA
El Punt Verd del Centre de Sant Cugat del Vallès s'ha reconvertit en l'Ambiteca, un espai que inclou una aula ambiental i de creació, un espai fix d’intercanvi d’objectes de segona mà, un espai de compostatge, un hort, un parc infantil, un galliner i un punt d’observació d’ocells. L'Ambiteca és un espai en el qual els ciutadans poden trobar una “botiga” on adquirir productes de segona mà a un preu simbòlic. En aquest cas, els diners recaptats es destinen a tres projectes socials municipals. A més, s’han programat tot tipus d’activitats adreçades a la ciutadania.

Ajuntament de Barcelona - Projecte: Reducció de gots de plàstics d’un sol ús a les guinguetes de la platja
Introducció de l’obligatorietat de l’ús de got reutilitzable amb sistema de dipòsit a les llicències de les guinguetes de platja.

Ajuntament d'Arenys de Mar - Projecte: Aportallibres. Restar també aporta
Iniciativa d'intercanvi de llibres a través de diferents espais públics de la vila. A través de cinc casetes construïdes per l'alumnat del PTT de fusteria del darrer curs, es poden agafar, intercanviar o deixar llibres de tota mena i que ara esperen nous lectors.

--

En la categoria ENTITAT els finalistes són:

Setem i Xarxa d'economia Solidària pel projecte PAM A PAM
Pam a Pam és el mapa col·laboratiu de l'Economia Social i Solidària a Catalunya. Una eina col·lectiva que contribueix a la transformació social per superar la lògica capitalista. Un espai de referència en la visibilitat i articulació de l'economia solidària. Una comunitat d'aprenentatge a través de l'activisme, la formació i la pràctica del consum responsable. Pam a Pam va néixer el 2013 com a resposta a totes aquelles persones s’apropaven a SETEM per preguntar com podien consumir de forma més responsable i viure d’una manera més coherent amb els seus valors. En un primer moment mostrava alternatives d’alimentació, roba i banca a la ciutat de Barcelona. Davant l’èxit de la proposta, el 2014 es comença a treballar conjuntament amb la XES per ampliar l’abast de Pam a Pam: desplegar el mapa a tota Catalunya i a tots els sectors econòmics. Pàgina web: https://pamapam.org/ca/

Fundació Banc de Recursos pel projecte Pont Solidari
El Pont Solidari de Fundació Banc de Recursos és el servei en xarxa que gestiona ofertes de recursos excedents d’empreses a fi de donar-los una sortida alternativa cap a entitats adients i en un temps raonable, perquè puguin ser utilitzats o reutilitzats tant en països en vies de desenvolupament com en les entitats del Tercer Sector. L’objectiu és promoure la reutilització dels equipaments i contribuir amb els seus projectes de desenvolupament o amb els d’altres organitzacions, fomentant al mateix temps el respecte cap al medi ambient. Pàgina web: www.pontsolidari.org

eReuse.org pel projecte eReuse.org
Circuit amb visió d’economia circular i social per reutilitzar ordinadors d’empreses tecnològiques reparats per a ONG. Allarga la vida útil dels dispositius i garanteix el seu ús per part d'entitats socials. Amb un acord signat, institucions, empreses, universitats o entitats es comprometen a donar ordinadors, telèfons mòbils, impressores i fotocopiadores, projectors o portàtils, entre altres, que ja hagin quedat obsolets en el centre. A través del programa eReuse.org, aquest material es restaurarà, repararà - en el cas que sigui necessari -, s'actualitzarà i, finalment, acabarà cedint a entitats d'economia social de la ciutat. Pàgina web: www.ereuse.org

 

#acteRezero #premisRezero @rezerocat