Les mesures finals adoptades inclouen:

 • Prohibicions de diversos plàstics d’un sol ús com vaixella, coberts i envasos d’aliments de poliestirè i gots de begudes
 • Assegurar que els productors de diversos productes plàstics d’un sol ús, incloent-hi burilles de cigarretes i xarxes de pesca, es facin càrrec dels costos econòmics associats a la gestió dels residus i neteja.

Però, l’acord es queda curt en el que es necessita per abordar la crisi dels plàstics en àrees clau perquè:

 • No recull cap objectiu vinculant per tota la UE per reduir els envasos d’aliments i gots i no s’estableix l’obligació d’adoptar objectius concrets per als estats membres.
 • El retard de 4 anys per aconseguir recollir selectivament el 90% de les ampolles de plàstic – del 2025 al 2029.

“Les noves lleis són un primer cop al monstre de la contaminació per plàstics” ha dit Delphine Lévi Alvarès, Coordinadora europea del moviment Break Free From Plastic.

La nova directiva que veurà la seva aprovació definitiva cap a març/abril de 2019 marcarà el camí que hauran de seguir els estats membres per a assolir la reducció efectiva d’alguns dels productes de plàstic d’un sol ús obligats a transposar-la en un màxim de dos anys.

“Aquestes mesures suposaran un canvi radical en el model de producció i gestió ja que interpela directament als productors obligats a garantir determinats requeriments ambientals i asumir la responsabilitat ampliada del productor en quant a la gestió i els costos econòmics dels seus productes una vegada esdevenen residus” conclou Rosa Garcia.

En aquest cas, les Illes Balears és un dels territoris que s’han avançat amb una proposta de llei pionera en l'àmbit europeu pel que fa a la implantació de mesures de prevenció de residus, com la prohibició de determinats envasos d'un sol ús, la reutilització, el desenvolupament de la Responsabilitat Ampliada del Productor o la implantació dels sistemes de retorn que ajuden a obtenir una recuperació de materials de qualitat. Són urgents mesures que ajudin a tancar el cicle dels recursos naturals, posar fre a l'abandonament de residus al medi natural i protegir el medi ambient i la salut i l’economia dels nostres territoris.

Per a Rosa Garcia, “Catalunya, que ha estat pionera durant molts anys en la gestió de residus, no pot esperar més a iniciar el tràmit de la nova llei catalana de residus. Tant la normativa europea com l’exemple balear és una gran onada de reforç per a que Catalunya torni a ser referent, en aquest cas, en prevenció de residus i en la implantació de sistemes de retorn i reutilització d’envasos”.

NOTES:
(1) Les mesures adoptades inclouen:

Punts més positius:

 • Prohibició en l'àmbit de tota la UE de productes plàstics d’un sol ús com bastonets de cotó, canyetes, vaixella i coberts, agitadors de begudes, palets de globus, plàstics oxodegradables i envasos de poliestirè expandit per alimentació i gots de begudes.
 • Establiment de sistemes de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) que significaran que els fabricants/productors (incloses les grans companyies tabaqueres i les principals empreses contaminants de la indústria de l’envasat com Coca Cola, Pepsico i Nestle) paguin els costos de gestió dels residus plàstics que generin, de neteja d’espais naturals i de sensibilització -adopció de mesures per certs plàstics d’un sol ús com les burilles de les cigarretes – l’article més abandonat a Europa (a partir de gener del 2023 per la majoria d’articles)
 • S’obre la possibilitat perquè els països de la UE puguin adoptar restriccions de mercat addicionals per envasos de l’alimentació i gots de plàstic.
 • Obligació per als països de la UE de reduir els residus de post consum dels filtres de cigarretes que contenen plàstic.
 • Per xarxes de pesca, un sistema RAP i un requeriment perquè els estats membres motoritzin les tasses de recollida i estableixin objectius nacionals de recollida.
 • Garantir que totes les ampolles de begudes siguin produïdes amb un 30% de contingut reciclat pel 2030.
 • Obligació d’etiquetar en els productes de consum la presència de plàstics i els seus impactes ambientals si s’abandonen i, a més a més, incloure informació sobre els sistemes de recollida existents per aquest producte.

No tan positius:

 • No recull cap objectiu de reducció del consum d’envasos d’alimentació i gots no vinculant per tota la UE, i tampoc s’estableix l’obligació als països de la UE d’adoptar objectius concrets; en canvi La Directiva recull que els països han de “reduir significativament” el seu consum, deixant-ho de forma ambigua i oberta a interpretació.
 • Suposa un retard de quatre anys per assolir l’objectiu de recollir el 90% dels envasos de begudes, passant del 2025 al 2029.
 • Proposen un objectiu intermedi del 77% per l’any 2025. Per reduir el consum i l’adopció de sistemes de RAP es permet als estats membres a partir d’acords voluntaris entre l’administració i empreses.
 • Suposa un retard de tres anys, de 2021 a 2024, per assegurar que els envasos de plàstic per begudes tinguin els taps adherits. Aquestes mesures actuen sobre tots els plàstics d’un sol ús numerats a l’Annex de la Directiva, inclosos els bioplàstics i els plàstics biodegradables.

 

--

Contacte Premsa

Anna Peña

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.