LA COMISSIÓ DE LES BOSSES CREADA PEL GOVERN (2009): La comissió va néixer per trobar una solució eficient al consum de bosses. Finalment i sense el recolzament del sector social i ecologista, es va deixar les decisions en mans del sector privat amb l'acord voluntari del Pacte de la Bossa. Per tant, no va ser ni l'administració ni els representants del sector social qui decidissin les mesures més eficients en benefici social i ambiental.

EL PACTE DE LA BOSSA: El considerem un avenç en relació a la situació anterior, però, no són opcions generalitzades per a tot el comerç (com el cobrament de la bossa), sinó que la majoria de cadenes, supermercats i comerços han optat per optar per una diversificació de campanyes de sensibilització ambiental, que comporta un procés més lent i menys efectiu.

LA REDUCCIÓ DEL 30% SEGONS L'ESTUDI DE CONSUM DE BOSSES DE 2009 DE L'ARC: Que hagi hagut una reducció de bosses de plàstic és positiu, però al no disposar de l'estudi no podem fer una valoració concreta: com s'ha fet, d'on s'han tret les dades (la majoria venen del mateix sector privat), tampoc sabem la quantificació de l'augment d'altres tipus de bosses d'un sol ús com, per exemple, les bosses biocompostables o de paper que també haurien de ser contrastades amb les dades del 2007.

En conclusió, considerem que els grups parlamentaris han d'apostar en la propera legislatura i el pròxim govern per mesures més valentes i eficients com aplicar un gravamen ambiental a la bossa, que està avalat per altres experiències europees que, a l'aplicar, l'impost ambiental han reduït en pocs mesos fins el 95% de les bosses.


APUNT: 3 juliol, Dia Internacional Lliure de Bosses. http://www.bagfreeday.org

 

Nota premsa de l'ARC- Generalitat de Catalunya