Actualitat 2012

Debat Com afectaran les noves Normatives i Programes de residus als Municipis Catalans?

Aquest 2012 ha esdevingut, sense dubte, una any d'intensos canvis, reajustaments i engegada de processos reguladors que poden repercutir de forma molt profunda sobre les competències municipals i catalanes, especialment, sobre la gestió dels residus al nostre país. En el marc del VIè Cicle de Debats "Eines de Prevenció", La Fundació per la Prevenció de Residus i la Comissió Promotora de l'Estratègia Catalana Residu Zero organitzen una jornada dirigida als ens locals catalans.

icon Programa Com afectaran les noves Normatives i Programes de residus als Municipis Catalans? (1.49 MB)

Dia: 20 de setembre de 2012, 9.30 a 14.00h

Lloc: Sala d'Actes del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Barcelona

Jornada gratuïta. Places limitades, inscripcions aquí o envieu-nos un correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Veure més informació

Desembruta, converteix els residus en recursos

bàner desembruta

La Fundació impulsa la campanya "Desembruta: Converteix els residus en recursos", una iniciativa que pretén fomentar la prevenció de residus i de contaminació, així com aportar solucions per evitar l'abandonament de residus a l'entorn i el consum de productes d'un sol ús.

El projecte promou la participació a través d' una plataforma on els usuaris poden enviar informació i fotografies dels punts negres, és a dir, de llocs on s'acumula brossa, tant a nivell urbà, rural, fluvial o marí. Cada imatge enviada es geolocalitza per anar creant, en temps real, el primer mapa de punts negres del territori. Participar és d'allò més senzill, ja sigui a través del web catala.desembasura.org o de les aplicacions mòbils per a iPhone i Android.

També s'organitzen jornades de recollida amb voluntaris. Us animem a participar-hi!

Ajuda'ns a detectar les zones més afectades del territori i a invertir la tendència actual de creixement dels residus, disminuir l'abocament il·legal i l'abandonament de residus i fomentar de manera eficaç la reducció de residus, la reutilització i el reciclatge.

Veure més informació

Conveni entre Obra Social Caja Madrid i Rezero

logo Obra Social Caja Madrid

Rezero i l'Obra Social Caja Madrid signen un conveni de col·laboració pel desenvolupament d'una campanya de voluntariat ambiental que té per objectiu l'elaboració i difusió d'un mapa on line de punts calents d'abandonament i acumulació de residus al nostre país. A través d'aquest inventari es vol elaborar un primer informe sobre l'impacte de l'efecte "littering" (abandonament de residus a l'entorn -urbà, rural i marí-) sobre els espais naturals i les àrees urbanes a nivell ambiental, econòmic, social i sobre el turisme.

La campanya que es donarà a conèixer públicament el proper mes de maig , vol sensibilitzar a la població local i la societat en general sobre la prevenció, reutilizació i el reciclatge com a mesures prioritàries per avançar cap a una societat realment sostenible. Totes aquelles persones, entitats i institucions que hi estiguin interessades a col·laborar ho podran fer mitjançant l'enviament de fotografies dels punts d'abandonament de residus detectats al seu territori, la participació en xerrades sobre residus i prevenció i mitjançant l'organització d'accions comunes de neteja durant els mesos de juny a setembre.

Juntament amb l' informe s'elaborarà una proposta d'actuacions dirigides a tots els agents implicats en la generacio de residus (productors, consumidors i adminstracions) i una exposició itinerant disponible per totes aquelles entitats i institucions que hi estiguin interessades.

L'associació Retorna integrada per agents socials, empreses, ONG ambientals i institucions col·labora també en aquest projecte compartint l'objectiu comú de promoure un model sostenible de producció i consum, impulsant la recuperació i el màxim reciclatge de residus.

Empreses cap al Residu Zero. Formació gratuïta per a treballadors/es

web_web_agriculturaalimentacinymedioambiente_63pxlogo Fundación Biodiversidadprograma Emplea VerdeFons Europeu

Empreses cap al Residu Zero és un nou projecte que la Fundació per a la Prevenció de Residus engega amb el suport del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, la Fundación Biodiversidad,  el Programa empleaverde 2007-2013 i el Fondo Social Europeo, el Gob (Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) i Urbaser. El projecte consisteix en crear una xarxa d'empreses afins a l'Estratègia Residu Zero a Catalunya i les Illes Balears.

Per crear la xarxa s'ha elaborat un mòdul formatiu presencial de 5 hores dirigits a directius i treballadors i treballadores d'empreses de diferents sectors amb l'objectiu de transmetre la necessitat d'impulsar mesures encaminades a reduir l'impacte mediambiental de les seves activitats. El mòdul s'impartirà a cada una de les demarcacions catalanes i a l'illa de Mallorca.

Per a les empreses i treballadors/es interessats a participar-hi la formació és una acció gratuïta cofinançada pel FSE (Fondo Social Europeo). Podeu informar-vos per correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. , o per telèfon 936 686 107 / 676 488 720

icon Programa mòdul Reus Els beneficis en les empreses ecoeficients (189.76 kB)

Llegiu-ne més

Jornada “Gestió d’envasos a debat” confirma la necessitat d’apostar pel Sistema de Retorn d’envasos

envasos_200px
 
La jornada organitzada per APROMA (Associació Interdisciplinar de Professionals del Medi Ambient) per debatre sobre les perspectives que obre la Ley de Residuos y Suelos Contaminados (22/2011) respecte la implantació del Sistema de Retorn d'envasos, va comptar amb la participació d'un centenar de representants de l'administració, gestors tècnics i consultors. 

Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, va obrir la jornada afirmant que "cal analitzar com podem millorar la situació actual i el 2012 pot ser l'any de la revolució per a millorar el tractament de la gestió dels residus d'envasos". Joan Miquel Trullols, director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, també s'hi va sumar reconeixent que el Sistema de Retorn d'envasos suposa una millora i un impuls per a la recuperació de residus, a la que cal estar oberts.


- Quan:dijous 26 de gener, 2012
- On: Casa del Mar (Barcelona)

icon 26.01.2012_programa_jornada_aproma.pdf (270.29 kB)

Consultar presentacions

Llegeix més...

Fotoplafó del carretó a la Fira de la Candelera

fotoplafo_carreto_firacandelera2012

El fotoplafó ha tingut molt d'èxit a la Fira ecològica de la Candelera d'enguany, celebrada a Molins de Rei el 4 i 5 de febrer.

Grans i petits es van transformar per un moment en carretó.

Aquí podeu veure un recull d'algunes fotografies.