envasos_200px
 
La jornada organitzada per APROMA (Associació Interdisciplinar de Professionals del Medi Ambient) per debatre sobre les perspectives que obre la Ley de Residuos y Suelos Contaminados (22/2011) respecte la implantació del Sistema de Retorn d'envasos, va comptar amb la participació d'un centenar de representants de l'administració, gestors tècnics i consultors. 

Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, va obrir la jornada afirmant que "cal analitzar com podem millorar la situació actual i el 2012 pot ser l'any de la revolució per a millorar el tractament de la gestió dels residus d'envasos". Joan Miquel Trullols, director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, també s'hi va sumar reconeixent que el Sistema de Retorn d'envasos suposa una millora i un impuls per a la recuperació de residus, a la que cal estar oberts.


- Quan:dijous 26 de gener, 2012
- On: Casa del Mar (Barcelona)

icon 26.01.2012_programa_jornada_aproma.pdf (270.29 kB)

Consultar presentacions


Víctor Mitjans, coordinador d'estudis de la Fundació Prevenció de Residus i director d'estudis de Retorna va presentar les primeres conclusions de l'Estudi Econòmic realitzat per la consultora britànica Eunomia per analitzar l'impacte econòmic de la implantació del Sistema de Retorn d'envasos a nivell estatal. Mentre que actualment cada envàs de beguda recollit selectivament a través del contenidor groc i contenidor verd té un cost de 1,9 cèntims que financem entre ens locals i contribuents a través dels impostos, amb el Sistema de Retorn d'envasos aquesta xifra disminuiria en un 24%. El cost en el Sistema de Retorn és finançat pels productors, complint amb la responsabilitat ampliada del productor, per l'elevat valor dels materials recuperats, així com per la minoria de consumidors que no retornen l'envàs (segons el principi de qui contamina paga).

Mercè Girona, presidenta de la Fundació Prevenció de Residus, va apel•lar a la necessitat d'avançar cap a una Estratègia Residu Zero, que prioritzi la prevenció, la reutilització i el reciclatge de residus, invertint la situació actual en la qual el destí del 70% dels residus municipals és l'abocador i la incineradora. El Sistema de Retorn d'envasos representa un primer pas cap al Residu Zero, que integra altres mesures, com la fiscalitat ambiental, ja incloses en la proposta de Llei Catalana de Prevenció de Residus que va presentar la Fundació a la Generalitat i al Parlament de Catalunya l'any 2008 i que segueix essent de plena actualitat.