Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

Actualitat 2013

Cicle d'energia

imatge cicle energia CICLE DE XERRADES SOBRE ENERGIA A TORRELLES DE LLOBREGAT
L'ENERGIA: SOSTENIBILITAT I ESTALVI.
Aquest dimarts 26 de novembre es va iniciar al cicle sobre energia que es portarà terme els dimarts a la Biblioteca Pompeu Fabra de Torrelles de Llobregat, l'objectiu es apropar el debat sobre el model energètic, sostenibilitat i estalvi a les nostres llars.
Aquesta primera jornada del cicle pretenia posar en coneixement de la població la situació actual del model energètic, comparar aquest amb un model renovable, explicar com ens afecta la reforma energètica que va entrar en vigor el passat 12 juliol i desvetllar els secrets dels rebuts de la llum i el gas. iconPrograma cicle energia (142.89 kB)

Llegeix més...

Guia de Consum Responsable a la Vila de Gràcia

 

portada_gracia

Des de la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable portem anys potenciant la Xarxa Catalana de Comerços Respectuosos amb el Medi Ambient. Aquesta Xarxa és una eina que aglutina i coordina diferents Xarxes creades arreu de Catalunya amb criteris de prevenció de residus i respecte pel medi ambient.
Aquest 2013 hem volgut acostar-nos a la Vila de Gràcia per conèixer i potenciar les iniciatives comercials que tenen en compte el medi ambient en la seva activitat. L'objectiu bàsic de la campanya és informar i garantir els drets dels consumidors/es a exercir un consum sense generar residus i respectuós amb el medi ambient. Per aquesta raó és especialment important la participació del sector comercial compromès amb el medi ambient de la Vila de Gràcia.

Llegeix més...

Exposició "Tan clar com l'aigua" a Sant Cugat

expo_aigua_fundacio_prevencio_residus_sant_cugat
L'exposició de la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable "Tan clar com l'aigua" es pot visitar al vestíbul de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

L'objectiu de l'exposició de l'aigua és facilitar a la ciutadania un seguit d'informacions ambientals, de salut i econòmiques que els permetin reflexionar sobre la conveniència de consumir aigua de l'aixeta. Els continguts volen incidir en les conseqüències de beure aigua envasada, amb uns impactes ambientals i econòmics significatius, quan el nostre municipi ofereix una xarxa d'aigua amb totes les qualitats i que contribueix a la preservació del nostre entorn i la nostra salut.

Durant els primers mesos del 2013 aquesta exposició itinerant es pot visitar a diferents indrets de Sant Cugat. Al vestítul de l'Ajuntament estarà fins el 18 de febrer, amb anterioritat s'ha pogut veure a la Biblioteca Gabriel Ferrater, i després es portarà al Punt Verd del Centre i al Casal Mira-sol.

Aturem la construcció d'incineradores a Europa

incineradora_50r
«Com a ciutadans europeus, demanem a la Comissió Europea que limiti la construcció de noves incineradores. La incineració competeix amb el reciclatge, i les evidències demostren que molts països de la UE tenen, a hores d'ara, més capacitat d'incinerar que residus reals per cremar. Com a alternativa, demanem a la Comissió que prengui mesures i posi en marxa incentius per reduir, redissenyar, reutilitzar i reciclar els residus tan a prop com sigui possible del lloc on s'han generat. Si Europa ha d'assolir els objectius de l'Estratègia 2020 per a una Europa Eficient en l'Ús dels Recursos, no s'haurien de construir més incineradores

Per favor, demana al Comissari Europeu de Medi Ambient que canviï els incentius legals i econòmics necessaris per redireccionar els fons que ara es destinen a la incineració.

SIGNA aquesta petició a través d'AVAAZ.org

Llegeix més...

Recollida selectiva: per a quí?

video_campanya_on_vas_envasTres noies cantant un jingle encomanadís, la perplexitat ciutadana i les xarxes socials han posat en el debat públic un model de gestió de residus que ha durat 20 anys però que cada cop és més qüestionat. La recollida selectiva és la cara més visible d'aquest model. Però és l'actual l'única alternativa?

La recollida selectiva és la clau de volta per recuperar els recursos que el model econòmic converteix en residus. Tanmateix, el model actual no ha estat definit en funció d'objectius ecològics o socials sinó que el poder polític i econòmic dels envasadors ha creat a un marc legal que afavoreix els seus interessos econòmics i posa les administracions (i la ciutadania) al seu servei. El servei públic de recollida selectiva ha esdevingut exclusiu pels envasos i no ha afavorit ni la prevenció de residus ni la reutilització d'envasos (reducció d'ús de recursos) ni tampoc uns nivells elevats de reciclatge (tancament del cicle dels materials). Vint anys després de la primera llei de residus a Catalunya cal un replantejament tot redefinint els objectius i delimitant les responsabilitats econòmiques dels diferents actors.

Article publicat al setmanari La Directa 310.

icon Recollida selectiva: per a qui? (167.35 kB)

Cadaqués desenvolupa la prova pilot del Sistema de Retorn d'envasos

CadaqusRetorna_Banner_430_260_GCadaqués ha esdevingut un municipi pioner a tota la Mediterrània ja que, des del 15 d'abril i fins el 30 de juny, desenvolupa una implantació temporal d'un sistema de retorn d'envasos per a begudes d'un sol ús

Cadaqués duu a terme una prova pilot del Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) amb l'objectiu de mostrar la viabilitat d'una opció de reciclatge que ja funciona amb èxit a més de 40 països i regions del món i que conviu amb el contenidor groc. A Catalunya, dels 9 milions d'envasos de begudes que es consumeixen diàriament, 3,5 són recollits selectivament i 5,5 són abocats, incinerats o abandonats en el nostre entorn.

Veure la presentació de la roda de premsa al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, 26 març 2013

icon NP Cadaqués inaugura prova pilot sistema de retorn d'envasos (216.34 kB)

icon Recull premsa cadaques abril 2013 (13.91 MB)

Llegeix més...