no_bosses-190

Segons l'últim estudi de l'Agència de Residus de Catalunya (Estudi sobre el consum de bosses de plàstic a Catalunya l'any 2012), s'ha reduït el 52% del consum per càpita de bosses de plàstic d'un sol ús en cinc anys 2007-2012. Tanmateix encara es consumeixen 22,5 milions de bosses a la setmana, és a dir 405 bosses de plàstic anuals per llar, o 156 bosses per habitant

icon Nota de premsa consum de bosses de plàstic Catalunya 2012 (137.08 kB)

 

 

L'estudi, basat en enquestes personalitzades en els establiments de diferents tipologies, estima en 1.177 milions d'unitats el total de bosses de plàstic amb nanses d'un sol ús lliurat pels establiments comercials l'any 2012, que representen 7.500 tones de plàstic.

D'altra banda el comerç urbà (petit comerç de proximitat) ha augmentat el consum de bosses en un 7,8%, la qual cosa respon al fet que molts comerços segueixen lliurant les bosses gratuïtament: el comerç urbà reparteix el 90,6% de bosses de plàstic amb nanses d'un sol ús consumides l'any 2012. Si bé el cobrament de la bossa s'ha estès a diverses cadenes de supermercats i ha contribuït a contenir el consum desmesurat de bosses, els resultats són limitats, comparat amb altres països que aplicant mesures més efectives (taxa, prohibició) han assolit millors resultats en menor temps. A més, el pagament (que no la taxa) no és una mesura pedagògica, ja que només visualitza el cost econòmic que li representa a l'establiment i discrimina el petit comerç.

Un altre aspecte preocupant és l'increment del 71% de les bosses oxobiodegradables l'any 2012 respecte l'any anterior. Aquestes bosses de plàstic tan habituals darrerament contenen additius químics que les fragmenten en petits bocins a major velocitat, la qual cosa facilita la seva dispersió a l'entorn causant contaminació al medi ambient (boscos, rius, platges, mar...).

Què proposem?

La situació actual mostra que si volem avançar en una reducció efectiva de les bosses d'un sol ús cal anar més enllà dels acords voluntaris amb els establiments. Per això la petició de la campanya Catalunya Lliure de Bosses segueix vigent: que el Govern de la Generalitat de Catalunya reguli el consum de bosses de plàstic a Catalunya a partir de l'aplicació d'una taxa ecològica de 0,20 €/bossa que gravi les bosses d'un sol ús com a mesura dissuasiva de la seva producció i consum. Proposem que reverteixi en un Fons Econòmic de Prevenció de Residus per a campanyes de prevenció de residus, promovent les alternatives reutilitzables (carretó, cabàs, bosses plegables...).

La necessitat d'aplicar mesures efectives per combatre el consum abusiu, i fàcilment evitable, de bosses té el suport de la societat civil, tal com demostra la consulta pública que realitzà la UE l'estiu de l'any 2011, en el qual més del 70% dels europeus està a favor de la prohibició de les bosses de plàstic. De fet, molts països regulen el consum de bosses d'un sol ús aplicant diverses mesures amb bons resultats de reducció de bosses. Per exemple Irlanda, mitjançant l'aplicació d'una taxa ambiental dissuasiva de 20 cèntims d'euro per bossa de plàstic, va aconseguir reduir el 90% del consum de bosses en tan sols 3 mesos. O Formentera, que des de l'1 de gener d'enguany ha entrat en vigor la prohibició de les bosses de plàstic (incloent les oxobiodegradables) i, en el cas de distribuir bosses biodegradables, els establiments han de cobrar un preu mínim de 10 cèntims d'euro per cada bossa biodegradable.

Demanem al Govern català i als grups parlamentaris que apliquin amb valentia aquestes mesures eficaces per anar més enllà dels acords voluntaris i ara és una bona oportunitat per a incorporar-ho en el nou Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20) de l'Agència de Residus de Catalunya, que està en fase d'exposició pública fins el 7 de març.

Si volem avançar cap a l'estratègia "Europa 2020", Catalunya ha de fer un ús eficient dels recursos i combatre l'abandonament de residus a l'entorn, que sovint acaben al mar (littering marí). En aquest sentit la reducció decidida del consum de bosses de plàstic contribuiria a assolir aquest objectiu.


La Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, Ecologistes de Catalunya, Gaia i Amics de la Terra aposten per un ús responsable dels nostres recursos.


Les quatre organitzacions explicaran la seva postura sobre la situació actual del consum de bosses de plàstic d'un sol ús i donaran a conèixer les accions internacionals que es desenvoluparan durant el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic.