Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

lets_clean_up_europeEn motiu del Clean Up Day europeu que se celebra el 10 de maig, recordem que el malbaratament de recursos que suposa l'abandó de residus a l'entorn provoca impactes ambientals, econòmics, socials, turístics i en la salut pública, que ni la nostra societat ni les generacions futures ens podem permetre, especialment en un context de crisi com l'actual.

Desembruta construeix un mapa de punts d'abandonament de residus a Catalunya i a l'Estat espanyol de forma participativa mitjançant una aplicació gratuïta per a mòbils i accions de sensibilització.

icon Nota de premsa Desembruta, 10 de maig Clean Up Day europeu (353.97 kB)

Entrevista a Vida Verda - Ràdio 4 (minut 41.10)

 

  • El 60% dels més de 1000 punts d'abandonament de residus detectats a l'Estat per la campanya Desembruta són envasos i bosses.
  • Cada dia s'aboquen, s'incineren o s'abandonen 28 milions d'envasos de begudes a ciutats, pobles, rius, platges, parcs naturals i boscos.
  • Els envasos de begudes suposen el 25% de les deixalles presents al mar Mediterrani, segons el PNUMA.
  • Amb el Sistema de retorn s'evitaria que els envasos de begudes acabessin a l'entorn, contaminant i malbaratant recursos, i en canvi serien reciclats en nous envasos fent un ús eficient dels recursos.

La Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, entitat impulsora de la campanya "Desembruta: Converteix els residus en recursos", actualitza les dades de l'abandonament de residus a l'entorn en motiu de la celebració del 10 de maig Clean Up Day Europeu. En el marc del qual es realitzen accions de neteja com la de Desembrutem la riera del Canyet organitzada per l'Ajuntament de Castellbisbal.

La campanya Desembruta evidencia la problemàtica dels residus abandonats a l'entorn, detectant les zones més afectades del territori així com els abocaments il·legals, i aporta solucions des de la prevenció de residus, la reutilització, el reciclatge i l'ús eficient dels recursos. És la primera campanya de sensibilització ambiental en utilitzar les noves tecnologies per crear un mapa virtual i en temps real de punts d'abandonament de residus en el territori català i estatal, que es construeix gràcies a accions de neteja amb voluntaris i a la participació 2.0 (aplicació gratuïta per a mòbils que permet pujar fotos de residus abandonats al mapa virtual).

Les darreres dades disponibles indiquen que el 60% dels més de 1000 punts d'abandonament de residus detectats a l'Estat són envasos i bosses, que representen en volum un 20% del volum estimat de les deixalles evidenciades.

I és que a l'Estat espanyol cada dia 28 milions d'envasos de begudes s'aboquen, s'incineren o s'abandonen a les nostres ciutats, pobles, rius, platges, parcs naturals o boscos. Els envasos de begudes suposen el 25% de les deixalles presents al mar Mediterrani, segons el PNUMA.

Les accions de neteja i sensibilització realitzades en el marc de la campanya Desembruta constaten la quantitat i varietat d'escombraries que acaben a l'entorn: envasos, ferralla, aparells elèctrics i electrònics, runa, etc. La qual cosa evidencia la problemàtica de l'abandonament de residus al nostre entorn, tant a nivell paisatgístic i de contaminació, com el malbaratament econòmic i de recursos naturals que suposa una mala gestió de les nostres deixalles. També mostra la necessitat d'aplicar mesures des de tots els sectors (indústria, comerç, administracions i ciutadania) per tal de reduir la generació de residus i evitar-ne el seu abandó: com el Sistema de retorn d'envasos, prohibir la distribució gratuïta de bosses de plàstic, fomentar l'ecodisseny i combatre l'obsolescència programada dels productes..., assenyala Marta Beltran de la Fundació Prevenció de Residus.

desembruta_el_riu_daro_p"Desembruta el Daró", l'acció de neteja realitzada el novembre de 2013, ha estat seleccionada com a finalista al Vè Premi Europeu de Prevenció de Residus per un jurat internacional format per especialistes europeus en el camp ambiental. Aquest vídeo resumeix l'acció organitzada per la Fundació Prevenció de Residus conjuntament amb l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà i amb la col·laboració del Consorci de Les Gavarres. El Premi valora les iniciatives realitzades en el marc de la V Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que es va celebrar el passat mes de novembre en 35 regions de 23 països diferents i durant la qual es van organitzar 12.600 activitats arreu d'Europa, 777 de les quals a Catalunya.

video_500voluntaris_DesembrutaelDaro

En la darrera acció de neteja i sensibilització sobre l'abandonament de residus, realitzada el passat 5 d'abril al riu Daró amb la col·laboració de 500 joves Escoltes i Guies de la demarcació de Girona, es van geolocalitzar, recollir i separar per al seu reciclatge 14 tones de residus abandonats (envasos, ferralla, aparells elèctrics i electrònics, runa, etc.) a les ribes del riu al seu pas per Cruïlles i La Bisbal d'Empordà. Es pot veure declaracions i imatges de l'acció en aquest vídeo.

En aquest sentit, els usuaris que volen participar en la creació del mapa de punts negres, poden baixar-se l'aplicació per Android i Apple emprant els següents codis QR:

Apple

QR Apple App Desembruta       

 

 

 

 

 

 

Android

 

QR Android App Desembruta