imatge_nenEl proper 16 d'octubre, a les 18.30h, se celebrarà a Can Batlló la Taula de Debat 'El reciclatge informal: alternativa ecològica i drets socials'.

Aquest acte està organitzat pels grups GAIA-Zero Waste Europe i Groundwork, en col·laboració amb la South-African Waste-Pickers Association (SAWPA) i des de la Fundació hi donem suport.

Aprofitant la visita a Europa d'una delegació de treballadors de la cooperativa de recol·lectors i recicladors, s'organitza aquesta taula de debat per intercanviar coneixements i experiències d'altres iniciatives locals i abordar, de manera col·lectiva, la problemàtica del reciclatge informal.

Descarregar icon cartell acte reciclatge informal (361.04 kB)

 

 

Mentre que els sistemes de reciclatge gestionats per l'administració pública són comuns en els països industrialitzats, gran part del reciclatge en els països del Sud Global és fet pels recicladors de base.

Aquests recicladors són treballadors independents, majoritàriament radicats en l'economia informal, que recuperen els articles reutilitzables i reciclables dels residus urbans. Ells recullen, classifiquen, netegen i en alguns casos processen els materials reciclables, retornant la matèria prima a la indústria o a la societat i acomplint una tasca de conservació de recursos, reducció del canvi climàtic i contaminació atmosfèrica.

El reciclatge informal representa un mitjà de vida per aproximadament 15 milions de persones a tot el món que sovint pateixen condicions de treball molt dures i insalubres, en contextos de pobresa i marginalització social i política. Tanmateix, experiències com la de l'Associació de Recicladors de Sud-Àfrica (SAWPA) mostra com, amb el suport adequat, els recicladors informals poden organitzar-se i millorar les seves condicions de vida i treball.

A Barcelona, el reciclatge informal ha crescut de forma espectacular en els últims anys, en condicions de precarietat i sovint d'il·legalitat. A fi de millorar aquesta situació, diferents iniciatives de caire cooperativista estan intentant reconèixer, dignificar i millorar les condicions de treball d'aquestes persones. Des del propi col·lectiu de recicladors, Cal Àfrica Moving aposta per la constitució d'una cooperativa integral de reciclatge. Per part de l'Ajuntament, es proposa la contractació d'alguns d'aquests recicladors per tal d'integrar-los al sistema formal de gestió ja existent.

Aquesta taula de debat és una oportunitat per escoltar els testimonis d'aquestes realitats i conèixer els seus projectes en primera persona. És un espai per l'aprenentatge mutu, l'empoderament, i el debat públic al voltant d'una problemàtica social, econòmica i ecològica que afecta la sostenibilitat de moltes vides i el medi ambient a Barcelona.