Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.


La companyia va deixar de donar bosses l'any 2009 amb una gran campanya mediàtica, la famosa "Bossa Caca", amb la que realment donava un pas a la responsabilitat de la distribució davant un problema ambiental: el consum de bosses de plàstic. Va eliminar totalment les bosses de plàstic de la línia de caixa i va apostar per cobrar les bosses que oferia (de material biocompostable i de ràfia) per desincentivar l'ús de l'envàs de forma innecessària.

Ens preguntem quins són els arguments reals d'haver retrocedit amb el preu de les bosses (per competència amb altres establiments o per queixes dels clients), però el que veiem com a Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable és que ambdos arguments són econòmics i no ambientals.

Aquesta actuació reforça encara més la nostra postura: per a reduir de forma eficient, clara, transparent i pensant en el benefici social i ambiental, s'ha d'avançar amb mesures normatives com el cànon ambiental sobre la bossa d'un sol ús, com es proposa a la campanya Catalunya Lliure de Bosses (http://www.residusiconsum.org/catlliurebosses). Per tant, la nostra crítica és clara i la nostra demanda va dirigida de nou cap a l'administració que hauria de ser prou valenta per posar mesures eficients i no deixar en mans de l'empresa privada el futur de la nostra societat.

Per a valorar els processos que s'han produit enguany, per a celebrar actuacions exitoses i no tan exitoses i valorar el futur de les bosses de plàstic us enunciem que el 3 de Juliol serà el Dia Internacional Lliure de Bosses. Un dia que ha nascut a Catalunya arran de tota la repercussió de la campanya Catalunya Lliure de Bosses s'estendrà enguany a tot el món: Filipines, Itàlia, Califòrnia, Madrid, Illes Balears, Brusel·les, etc.

Més informació a http://www.bagfreeday.org