Actualitat

Aportem la visió catalana del llibre "Residu Zero a casa"

Al 2008, Bea Johnson va decidir viure segons els criteris Residu Zero. Des d'aleshores, comparteix la seva experiència arreu del món. Va publicar el llibre Zero Waste Home que s'esta traduint a diversos idiomes. Edicions Pol·len seguint amb el seu interés en difondre el concepte de Residu Zero a Catalunya -anteriorment, amb Residu Zero. Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta- , aquest dimarts a les 18h ens presenta la versió en català del llibre de la Bea Johnson. En aquest context i com a impulsors a Catalunya del moviment Residu Zero, edicions Pol·len ens han convidat per explicar-ho als assistents i a l'escriptora. Us hi esperem!

Llegeix més...

Pont Alimentari i Barcelona Comparteix Menjar signen un conveni de col·laboració

signatura conveni pontalimentariEl passat 15 de setembre, les presidentes de Nutrició Sense Fronteres, Mercè Vidal, i de la Fundació Prevenció de Residus i Consum, Mercè Girona, i el director de Banc de Recursos, Jesús Lanao, van signar un conveni de col·laboració entre les tres entitats per tal de sumar esforços en la tasca de combatre el malbaratament alimentari a Catalunya.

Llegeix més...

Normativa francesa: Substitució del plàstic o reutilització de la vaixella?

picnic 700Aquests dies hem estat difonent la notícia que França prohibirà a partir del 2020 els coberts, plats i gots de plàstic. Un titular així no el podem deixar escapar: pensem com pot ser de transformadora la iniciativa per combatre l’absurditat de la cultura d’usar i llençar.

Segons fonts de l’associació France Nature Environnement, el 30 d'agost es va publicar un decret que defineix els detalls de la Llei que prohibeix certs productes que estan actualment en el mercat:

  • Les bosses de plàstic (2016 i 2017),
  • Els bastonets de cotó amb el pal de plàstic (2020),
  • Els exfoliants cosmètics que continguin perles de plàstic (2018)
  • Els gots i plats de plàstic (no s'esmenta coberts).

Creiem que l'objectiu de la llei és interessant, però prohibeix els productes d'un sol ús només d'un material: el plàstic. Com a conseqüència, s'està proliferant altres objectes i/o envasos d'un sol ús amb materials com l'alumini, el bioplàstic o el biodegradable, que també tenen impacte ambiental tant en la seva producció com en la seva gestió.

Llegeix més...

Amb el sistema de dipòsit i retorn d’envasos de begudes, el mar no continuaria absorvint residus

El mar continua absorvint residus fruit de la manca de mesures a les Illes Balears que incentivin la población a separar els envasos

20160910 amics greenpeace

Amics de la Terra i Greenpeace van participar aquest cap de setmana en una neteja de platja a es Carbó. Voluntaris d'ambdues entitats van visualitzar en només dues hores la quantitat de residus que desgraciadament acaben al mar i a les platges. La majoria eren envasos de begudes i fragments d'envasos de plàstic; i productes d'higiene personal.

Llegeix més...

Pont alimentari (contra el malbaratament alimentari)

1taula rodona malbaratament 040716El projecte Pont Alimentari, promogut per la Fundació per a la Prevenció de Residus i la Fundació Banc de Recursos pretén incidir en la reducció del malbaratament a través d’una campanya basada en els valors de la solidaritat i l’aprofitament dels recursos naturals. Ens adrecem a empreses de càtering, restauració o de la distribució d’aliments al detall que vulguin reduir el malbaratament alimentari als seus establiments i donar els seus excedents a entitats socials.
En un any, vam aprofitar 1722 racions de menjar cuinat i 656 kg d’aliments frescos que haurien estat malbaratats.

Veure teaser de la campanya: https://www.youtube.com/watch?v=tXP28peFQ8g

Pàgina web de la campanya: www.pontalimentari.org

 

L'Estratègia Residu Zero comença a Barcelona

info185 02 estrategia interna

El 14 de juliol, diferents entitats ciutadanes, escoles, empreses del sector de residus i institucions es van reunir per iniciar l'Estratègia de Barcelona cap al Residu Zero. Es va presentar els reptes estratègics de la gestió de residus municipals a Barcelona com a punt de partida.

La Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum participa activament en l'estratègia.

Veure més informació al butlletí de Barcelona +Sostenible

Taula Rodona: sinèrgies per reduir el malbaratament a les escoles

foto_pontCasa Asil i el Rebost Solidari de Sant Andreu (DISA Sant Andreu) són la prova pràctica que aprofitar els excedents de menjar cuinat d’un centre educatiu o un geriàtric és possible i, fins i tot, senzill i pràctic.

635 racions de menjar aprofitades en dos mesos i una col·laboració per coure regularment llegums secs i transformar-los en un menjar cuinat és el balanç pràctic de la relació entre aquestes dues entitats, promoguda des del Pont Alimentari.

Més informació