eslogan ca3La lluita contra les omnipresents bosses de plàstic d’un sol ús ve de lluny i s’han fet passos endavant. Però cada 3 de juliol se celebra el Dia Internacional Lliure de Bosses perquè queda molt camí per recórrer. A Catalunya, Rezero ha tingut un paper clau perquè la problemàtica de les bosses d’un sol ús estigui sobre la taula. Per una banda, amb la campanya de sensibilització “Catalunya Lliure de Bosses”, que van iniciar fa dotze anys. Per altra banda, creant debat amb diferents agents socials, econòmics i ambientals, per impulsar que l’administració apliqués polítiques efectives de reducció.

D’aquestes, la més significativa ha estat la mesura dissuasòria del cobrament de 2 o 3 cèntims per cada bossa de nanses, activada el març del 2017. Ara bé, des de Rezero denunciem que aquesta mesura és insuficient. Creiem que, perquè la prevenció de residus esdevingui realment un dels eixos estratègics de la sostenibilitat al nostre país, es requereix una visió sistèmica del problema i polítiques transformadores. En el cas de la bossa de plàstic, ho demostren altres experiències europees: la prohibició total de la bossa de plàstic d’un sol ús (Itàlia, França) i el gravamen ambiental dissuasiu (com el cas d’Irlanda, on l’any 2002 van reduir el 90% de les bosses en tan sols tres mesos amb un gravamen equivalent a 20 cèntims d’euro). En el cas d’altres elements lligats a la proliferació d’envasos i embolcalls d’un sol ús (com safates de plàstic, envasos plurimaterial, embolcalls de plàstic i bosses sense nanses) també hi ha mesures efectives per reduir-ne el consum ràpidament i amb bons resultats.

L'1 de juliol de 2018, va entrar en vigor el Reial decret 293/2018, de 18 de maig, sobre reducció del consum de bosses de plàstic i pel qual es crea el Registre de Productors, on es prohibeix la distribució gratuïta de les bosses lleugeres d’un sol ús pel 2018, amb excepció d’aquelles molt lleugeres i de les bosses de plàstic amb espessor igual o superior a 50 micres amb un percentatge igual o major al 70% de plàstic reciclat. Es fixa una prohibició progressiva fins al 2021 quan s’estableix la prohibició total del lliurament de bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres al consumidor en els punts de venda de béns o productes, excepte si són de plàstic compostable. Al mateix temps es crea un registre de productors de caràcter administratiu i declaratiu que permetrà el control del compliment del decret.

Més enllà de les bosses de plàstic d’un sol ús amb nanses

Una de les limitacions de la mesura del cobrament vigents és que només afecta les bosses plàstic amb nanses. Permet, en canvi, l’ús indiscriminat de les anomenades bosses de secció, les que s’utilitzen per comprar fruita i verdura a granel i també les que se serveixen en taulells de carn, embotits, formatges, peix i pa. És una mancança significativa si tenim en compte que l’any 2016 respresentaven un 43,2% del total de bosses distribuïdes a Catalunya.

Per altra banda, diversos col·lectius ecologistes apunten que cal ampliar el focus i denunciar el problema associat a tots els productes plàstics d’usar i llençar. Les bosses en són només un exemple. Campanyes com “Per una mar sense plàstic”, apunten en aquest sentit. L’impacte de les imatges aparegudes els darrers mesos sobre l’anomenada “illa de plàstic del Pacífic” juguen a favor del seu objectiu. 

Està clar que la lluita contra la presència massiva de plàstics passa per normatives que afavoreixin i facilitin un canvi d’hàbits de la ciutadania. 

 

Article elaborat conjuntament amb Opcions