Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

baner_dia_internacional_lliure_bosses_03.07.2013

La Unió Europea ha llençat avui una proposta legislativa dirigida a reduir les bosses de plàstic, segons la qual en el termini de 2 anys des de que s'aprovi la mesura, els estats membres hauran de prendre mesures per reduir el consum de bosses de plàstic de menys de 50 micres. Aquesta proposta donaria l'oportunitat als estats per introduir prohibicions a nivell nacional i l'aplicació d'instruments econòmics que gravin el seu consum, instruments que s'han mostrat efectius en aquells països on s'ha aplicat com Irlanda o Dinamarca.

icon Nota de premsa UE insta els estats membres a reduir el consum de bosses de plàstic (131.95 kB)

L'any 2011 els resultats de la consulta pública a nivell europeu sobre la reducció de la bossa de plàstic ja van ser prou evidents sobre les mesures que calia prendre: més del 70% dels participants es van manifestar a favor de la prohibició com a instrument més favorable per una reducció efectiva.

Des de la Fundació lamentem però, que la nova proposta de la UE no sigui més ambiciosa ja que no només es deixa en mans dels estats membres les mesures sinó que no s'estableixen objectius quantitatius i tampoc es té en consideració la regulació d'altres materials problemàtics com són els bioplàstics o elements oxo/fotodegradables.

A Catalunya, segons l'últim estudi de l'Agència de Residus de Catalunya (Estudi sobre el consum de bosses de plàstic a Catalunya l'any 2011), s'ha reduït el 43% del consum per càpita de bosses de plàstic d'un sol ús en quatre anys 2007-2011, tanmateix encara es consumeixen 26 milions de bosses a la setmana, és a dir 465 bosses de plàstic anuals per llar, o 179 bosses per habitant.

D'altra banda el comerç urbà (de proximitat) ha augmentat el consum de bosses en un 16%, la qual cosa respon al fet que molts comerços segueixen lliurant les bosses gratuïtament: el comerç de proximitat reparteix el 85% de bosses de plàstic d'un sol ús consumides l'any 2011.

A diverses cadenes de supermercats s'ha estès el cobrament de la bossa, que ha contribuït a contenir el consum desmesurat de bosses, però té uns resultats limitats i, a més, el pagament (que no la taxa) no és una mesura pedagògica, ja que només visualitza el cost econòmic que li representa a l'establiment i discrimina el petit comerç.

Què proposem?

La situació actual mostra que si volem avançar en una reducció efectiva de les bosses d'un sol ús cal anar més enllà dels acords voluntaris amb els establiments. Per això la petició de la campanya Catalunya Lliure de Bosses segueix vigent: que el Govern de la Generalitat de Catalunya reguli el consum de bosses de plàstic a Catalunya a partir de l'aplicació d'una taxa ecològica de 0,20 €/bossa que gravi les bosses d'un sol ús com a mesura dissuasiva de la seva producció i consum. Proposem que reverteixi en un Fons Econòmic de Prevenció de Residus per a campanyes de prevenció de residus, promovent les alternatives reutilitzables (carretó, cabàs, bosses plegables...).

 


La Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, Ecologistes de Catalunya, Gaia i Amics de la Terra aposten per un ús responsable dels nostres recursos.


Les quatre organitzacions explicaran la seva postura sobre la situació actual del consum de bosses de plàstic d'un sol ús i donaran a conèixer les accions internacionals que es desenvoluparan durant el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic.