fbpx

3 de Juliol, Dia internacional lliure de bosses – el símbol de l’usar i llençar

La reducció de bosses d’un sol ús serà significativa si es posa fre a les bosses de secció

Les bosses de secció (les que s’utilitzen per al producte fresc o a granel com, per exemple, la fruita o el peix) han augmentat un 283% de 2010 a 2020 (de 93 bosses/hab./any a 355 bosses/hab./any).

Des del 2021, segons el Reial decret 293/2018, de 18 de maig, sobre reducció del consum de bosses de plàstic i pel qual es crea el Registre de productors, les bosses no es poden distribuir de manera gratuïta. La tendència de la persona consumidora en els últims anys ha estat substituir les bosses de plàstic per elements com la bossa de roba, el carretó o el cabàs, però la qüestió més problemàtica és que ha augmentat molt substancialment els altres elements d’un sol ús. És a dir les bosses fabricades amb un altre material diferent del plàstic: com les compostables o les de paper.

Si tenim en compte les dades sobre totes les bosses consumides, no només les de plàstic d’un sol ús, sinó també les d’altres materials i incloent les bosses de secció, tenim que a Catalunya el 2018 es van consumir 662 bosses/hab./any i l’any 2020, 554 bosses/hab./any, una reducció molt poc substancial al mirar en detall l’evolució dels altres materials:

Tipus de bosses segons material20182020*
Plàstic d’un sol ús60%24%
Plàstic reutilitzable6%36%
Plàstic compostable1%13%
Paper30%23%
Altres3%4%

Les persones, tot i ser elements d’un sol ús, perceben les bosses compostables i de paper com bosses més ecològiques.

Des de Rezero creuen que s’ha d’anar l’arrel del problema: “S’ha de trobar la manera d’apostar contundentment per la reutilització dels productes i fiscalitzar tots els elements que tinguin una vida tan curta” comenta Rosa García, directora general de Rezero.

Segons Rezero, cal legislar a favor de mesures que vagin en contra del malbaratament innecessari de recursos naturals, tant per les bosses compostables, com de paper, com de plàstic com de qualsevol altra material que entri al mercat per perpetuar la cultura de usar i llençar.

Dades de Catalunya

  • De 2018 a 2020 s’han reduït en un 68% les bosses de plàstic d’un sol ús de nansa (de 152 bosses/hab./any a 49 bosses/hab/any), i de 2010 a 2020 en un 76% (de 203 bosses/hab./any a 49 bosses/hab./any), gràcies a la legislació, que aplica només a aquest tipus de bosses (no a bosses d’altres materials ni a bosses sense nansa).
  • Per contra, les bosses de secció han augmentat en un 43% de 2018 a 2020 (de 247 bosses/hab./any a 355 bosses/hab./any) i un 283% de 2010 a 2020 (de 93 bosses/hab./any a 355 bosses/hab./any).
  • Per altra banda, si tenim en compte totes les bosses consumides, no només les de plàstic d’un sol ús, sinó també les d’altres materials i incloent les bosses de secció, tenim que a Catalunya l’any 2018 es van consumir 662 bosses/hab./any i l’any 2020, 554 bosses/hab./any.

Font: Agència de Residus de Catalunya

El Dia internacional lliure de bosses de plàstic és una iniciativa global que pretén eliminar la pràctica de l’usar i llençar agafant com a símbol la bossa de plàstic. Se celebra a tot el món cada 3 de juliol. Aquest dia va néixer a Catalunya, quan Rezero va fixar aquesta data en el marc de la pionera campanya «Catalunya lliure de bosses». Ha plogut molt des de llavors: el 2021 va entrar en vigor de la Directiva Europea de Plàstics d’un sol ús i ja fa uns cinc anys que el potent moviment internacional Break Free From Plastic dedica tot el mes de juliol a reivindicar la necessitat de construir un futur lliure de residus plàstics.

Rezero és una fundació independent sense ànim de lucre que, a través de la generació de coneixement, la incidència política, l’execució de projectes pioners i l’assessorament a agents socials, econòmics i administracions, promou una societat més justa, saludable i lliure de residus i tòxics.