fbpx
Societat Residu Zero

3 de juliol, el dia i el símbol

Cada 3 de juliol des de fa setze anys, celebrem el Dia Internacional sense Bosses de Plàstic. Té sentit continuar celebrant aquesta data quan des del 2021, a molts racons del món, la distribució gratuïta de les bosses de plàstic ha estat desterrada de botigues i supermercats?

En primer lloc, no subestimen el poder de la memòria col·lectiva. La prohibició de distribuir bosses de plàstic gratuïtament és recent. Celebrar aquest dia, que va ser instaurat per Rezero el 2009 com a símbol del plàstic d’un sol ús a Catalunya i ben aviat es va estendre internacionalment, ens recorda d’on venim i, encara més important, per què prenem la decisió de canviar.

Però no es tracta només de memòria històrica. El 3 de juliol serveix per recordar-nos que el problema dels plàstics d’un sol ús està lluny de resoldre’s. Encara que hàgim dit adeu a les bosses de plàstic, què passa amb els envasos i altres objectes que continuen inundant les nostres vides i, malauradament, els nostres oceans? Ha plogut molt d’ençà que el 2021 va entrar en vigor la Directiva Europea de Plàstics d’un sol ús. Però si alguna cosa hem après en els darrers anys és que el canvi no es produeix de la nit al dia.  Les iniciatives comunitàries i les polítiques públiques necessiten rigor, valentia i projecció; i les campanyes de conscienciació, temps i repetició per fer front a la consciència social. 

Un dia sense bosses de plàstic és una oportunitat excel·lent per mostrar l’avaluació del nostre progrés. Fer un balanç de l’aconseguit i del que encara queda per fer. 

Així, segons un estudi de Rezero, a Catalunya les bosses de plàstic d’un sol ús amb nansa s’han reduit en un 76% entre 2010-20. Per contra, les bosses de secció, les que s’utilitzen per al producte fresc o a granel, produïdes amb materials alternatius i també d’un sol ús, han augmentat un 283%. Des de Rezero, critiquem que substituir les bosses de plàstic per altres de paper, compostables o de qualsevol altre material que entri al mercat per perpetuar la cultura d’usar i llençar, és canviar el problema de lloc. Cal anar a l’arrel deixant de malbaratar recursos de curta durada i fer una aposta contundent per la reutilització.En resum, aquest dia és un símbol amb un valor incalculable. Una excusa perfecta per reflexionar sobre les nostres pràctiques quotidianes i l’impacte de les polítiques implementades per buscar maneres de millorar i ampliar les regulacions existents. Ens recorda d’on venim i ens obliga a pensar cap on hem d’anar.

El 3 de juliol, ni plàstic, ni bioplàstic, practica la reutilització apostant per alternatives que permetin allargar la vida dels productes. Avui i tot l’any.

Si vols que des de Rezero continuem marcant camí, fes-te soci o sòcia de Rezero o feu una donació en el context d’un dia tan especial per totes nosaltres.