3ª EDICIÓ PREMIS REZERO BALEARS
Els Premis Rezero Balears volen posar de manifest el poder transformador de les actuacions de prevenció de residus impulsades a Balears a l’hora que puguin servir d’inspiració per a altres iniciatives.
L’acte d’entrega dels Premis de la 3a edició, es va celebrar el 27 d’octubre al Col.legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears. Va comptar amb l’assistència del Conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, així com d’altres personalitats del món empresarial, social i econòmic de les Illes.
Amb els Premis Rezero volem reforçar les iniciatives que avancen cap al Residu Zero distingint 4 categories: administració, comerç, entitat i empresa. La producció local i ecològica d’aliments, l’eliminació dels productes d’un sol ús, la venda a granel , la distribució en envàs retornable, la reparació o el reaprofitament són estratègies circulars que posen en valor els productes, els materials i els recursos per mantenir-los dins l’economia durant el màxim temps possible, reduint la generació de residus i l’impacte de l’extracció de noves matèries. Unes estratègies que en el moment actual, ple d’incerteses, inspiren noves oportunitats, estalvien recursos i poden generar una gran diversitat de llocs de feina.
En l’edició d’enguany el jurat encarregat d’escollir les propostes guanyadores ha estat constituït per : Maria Suau, responsable de medi ambient de la Fundació Deixalles i membre del Patronat Rezero; Lluis Amengual, periodista i divulgador ambiental; Sandra Espeja, membre de la Fundació Marilles; Hazel Morgan, Presidenta Amics de la Terra Eivissa; Xaviel Pastor, biòleg, oceanògraf i activista; Jordi Mora, President de PIMEM.
Hem pogut desenvolupar i fer difusió dels Premis gràcies al suport de la Conselleria de Medi Ambient de les Illes Balears.
Finalistes 2022
Categoria Empresa
TH – TOT HERBA
PREMI
Pioners en cosmètica natural a l’Estat espanyol, Tot Herba comença la seva activitat el 1976. Des dels seus orígens, es proposa produir productes eficaços, socialment responsables i respectuosos amb el medi ambient. Dins el seu procés recupera les formes tradicionals, utilitzant matèries primeres naturals aprofitant els principis actius de les plantes mediterrànies.
El seu compromís per la sostenibilitat també es correspon amb l’embalatge dels seus productes, fomentant la venda a granel i fins i tot la reutilització dels seus envasos en diversos establiments comercials i turístics. Juntament amb Garden Hotels han aconseguit la total reducció d’amenities als seus hotels, proporcionant dispensadors reutilitzables per als gels i xampús.
Agromart
Dues famílies de pagesos decidiren, ara fa ja una dècada, escurçar la cadena de distribució per vendre directament del camp al consumidor. Naixia així Agromart Balear, la primera botiga de Porreres pensada per vendre la producció pròpia de les seves finques. Actualment ja compta amb més d’una vintena per tot Mallorca, donant feina a unes 200 persones.
Agromart es caracteritza per la seva àmplia oferta d’aliments locals i per la creixent oferta també de productes ecològics, així com la voluntat, molt abans que altres cadenes d’alimentació, per reduir els envasos i el plàstic de les seves botigues. Però el que distingeix especialment aquesta empresa és l’impuls d’un sistema propi d’envasat en vidre retornable i reutilitzable, mitjançant el qual els clients paguen un dipòsit de 10 cèntims per envàs que se’ls hi retorna en tornar-los a l’establiment, on entren dins un circuit de neteja per tornar-los a utilitzar per envasar nous productes.
Polarier
Polarier és una empresa familiar especialitzada en serveis de bugaderia exclusivament pel sector hoteler. Utilitzen productes biodegradables que redueixen la toxicitat i contribueixen a allargar la vida útil de la roba, que és una de les coses que genera més residus en el
sector hoteler.
A nivell de logística han desenvolupat un sistema propi diferencial que anomenen Bacs&Sacas, que són caixes reutilitzables per eliminar el plàstic d’un sol ús en tota la cadena i evitam danys a la roba durant el transport i emmagatzematge.
Categoria Comerç
Cooperativa San Crispín
PREMI
Des de 1953, la Cooperativa de consumidors San Crispín ha estat fidel al servei d’una alimentació sana i de proximitat, ben arrelada a Menorca. Actualment, amb tres establiments, segueix oferint producte Km 0 i una bona selecció d’oferta ecològica.
Aixímateix, destaquem les accions de l’entitat en la venda a granel i la prevenció del malbaratament alimentari, fomentant de forma directa un canvi d’hàbits entre els consumidors en quan a prevenció de residus.
Sa Teulera
Amb una finca ubicada prop de Petra i amb diverses tendes a Mallorca, Sa Teulera ofereix productes d’alimentació frescs i secs amb certificació ecològica, des de fruites i verdures, elaborats càrnics i làctics de producció pròpia, passant per llegums i cereals a granel. Sa Teulera va ser pionera en la producció local agroecològica a l’illa i és avui dia un referent.
El seu compromís amb la sostenibilitat l’ha empès a tancar cicles, vinculant estretament l’agricultura i la ramaderia, i per exemple, conreant blat per fer farines, pa, coques i altres elaborats, i alimentant el bestiar amb els aliments i els excedents generats a la mateixa finca. També ha participat dins un projecte de compostatge a gran escala aprofitant les restes orgàniques de Garden Hotels per retornar-les en forma d’aliments als mateixos
Atelier Vius
Aquest taller-botiga de roba d’artesania local i producció pròpia, amb certificats de sostenibilitat com Oeco-tex o FOX (cotó orgànic) es troba a Esporles.
Inspirada en les seves arrels i en la seva gent, Catalina Borràs Vives dissenya peces senzilles i elegants amb la voluntat expressa de reaprofitament. Així, els excedents de roba s’aprofiten per fer tallers de costura o nous models. També condueix tallers de costura amb l’Ajuntament d’Esporles dirigits a dones amb risc d’exclusió social i altres persones per aprendre a arreglar la roba i no llençar-la, detectar la roba de millor qualitat i els materials més sostenibles. També manifesta una voluntat expressa de reducció de plàstics en tot el procés de compra i elaboració de les peces.
Categoria Entitat
Fundació Esment
PREMI
El 1962 es crea la Fundació Esment, centrada en la protecció de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies. Al llarg de tots aquests anys, la Fundació ha crescut amb prestacions i serveis, fidel a una forma de fer i uns valors que la caracteritzen.
Destaquem la seva aposta per la prevenció en la generació de plàstics d’un sol ús als seus establiments, per la seva aposta per oferir un servei de càtering residu zero, i per les activitats agrícoles vinculades a la producció i el consum local, de temporada i ecològic, que contribueix a la prevenció quantitativa i qualitativa de residus i a la reducció de la toxicitat ambiental.
Save the Med
La Fundació Save The Med és una organització sense ànim de lucre que treballa per la regeneració del Mar Mediterrani comunicant la ciència a les comunitats locals i inspirant a l’acció.Actualment compta amb una gran nombre de persones voluntàries i científiques, que treballen en diferents àrees d’actuació. En destaca “Balears sense Plàstics”, un programa que permet mesurar el grau d’impacte ambiental dels productes usats al sector HORECA a través de l’indicador HAPI (Honest Alternatives to Plastic Index) i la Certificació Plastic Free Balearics, per reduir la generació dels plàstics d’un sol ús per part de les empreses i facilitar la seva transició cap al residu zero. També Save the Med ha sigut impulsora d’una campanya d’informació i promoció del consum d’aigua del grifó a Balears, així com de diversos programes de sensibilització i formació per organitzacions, empreses i centres educatius, com els programes Impulsors del canvi o Dos manos.
Per la Mar Viva
Nascuda a Menorca el 2017 i liderada per Carlos Salord, aquesta associació té per objectiu concienciar a les Administracions públiques, empreses, organitzacions i persones físiques sobre els residus que arriben a la mar, especialment els plàstics i les seva repercussió sobre el litoral menorquí.
Per la Mar Viva ha estat des del seu inici una de les veus més actives en aquesta matèria, amb nombroses campanyes de sensibilització, treballant en xarxa amb altres entitats i creant projectes de transformació dirigits a l’administració pública i el sector HORECA.
Categoria Administració
Consell Insular de Formentera
PREMI
Els darrers anys, el Consell de Formentera ha demostrat la seva aposta ferma per un desenvolupament sostenible de l’illa amb diverses iniciatives que la situen com un dels municipis més capdavanters de tot l’Estat.
Forma part del projecte “Ciutat i pobles residu zero” amb la intenció de donar passes a curt i llarg termini per eliminar gradualment la generació dels residus. També des de l’institut de Formentera enguany es portarà a terme la campanya Nou Període, per fer arribar l’educació menstrual a tots els cursos. I per últim, i amb l’impuls del Govern Balear, Formentera està apunt d’implantar d’un Sistema de Dipòsit Devolució i Retorn d’envasos, que servirà de model per a la resta de les Illes Balears.
Ajuntament de Sant LLorenç des Cardassar
L’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar està promovent polítiques de prevenció que el situen com a capdavanter dins Balears. Per un costat, amb l’aprovació del recent Pla de Prevenció de Residus, pren el compromís de dur a terme accions continuades dins el municipi. Sant Llorenç és ja pioner en la recollida de l’orgànica a grans productors i així mateix ja ha posat en marxa el pagament per generació a grans productors.
Mancomunitat des Raiguer
La Mancomunitat des Raiguer està aplicant la jerarquia de residus, contemplant la reutilització per davant d’altres mesures. Així, els plecs per la licitació de la recollida de voluminosos porta a porta, contempla mesures de foment a la reutilització. També al parc verd, es fa recollida diària de tot allò que sigui reutilitzable, amb un curs de formació a càrrec de Deixalles.
Amb el suport de: