Diversos instituts ja han apostat per fer un ApS amb Rezero i han vist com l’alumnat es convertia en agent de canvi del territori.
Les propostes de formació i servei de Rezero transmeten la mirada crítica necessària, però també connecten l’alumnat amb les alternatives reals i els donen un missatge positiu i empoderador.
Un projecte d’aprenentatge i servei (ApS) a l’institut és una porta oberta perquè el jovent connecti i s’impliqui en la realitat que l’envolta. A Catalunya, des que s’ha implantat el servei comunitari com una acció educativa obligatòria, ha crescut l’interès en la proposta dels ApS, que tenen una doble dimensió: la formativa i la vivencial.
Els ApS de Rezero
Rezero ha trobat en els ApS una fórmula per reforçar l’educació ambiental als centres educatius. Per una banda, permeten fer arribar a l’alumnat la mirada crítica indispensable per fer front als reptes ambientals actuals. Per una altra banda, són una oportunitat per transmetre el missatge positiu i esperançador que el jovent necessita, oferint-los l’oportunitat de participar en projectes amb un impacte positiu en el seu entorn.
Rezero ha dissenyat i implementat ApS vinculats al Comerç Verd local, al consum conscient i a les biblioteques de les coses.
Els 5 motius perquè els instituts facin un ApS amb Rezero
.
Amb aquesta experiència, Rezero ha identificat els 5 motius per fer un ApS d’educació ambiental.
Sensibilització ambiental en positiu
L’APS és una oportunitat excel·lent per compartir informació amb l’alumnat sobre el problema ambiental derivat de l’actual model de consum. Però els ApS de Rezero van molt més enllà de transmetre una radiografia crítica de la situació actual i les causes de la crisi ecològica. Perquè posen l’accent en els beneficis de les alternatives, amb el to positiu i encoratjador necessari per mobilitzar el jovent. En mostrar a l’alumnat les alternatives que ja existeixen, presentant-los persones que treballen per canviar les coses, se’ls transmet un missatge d’esperança que combat l’ecoansietat paralitzant.
Aproximació al territori i els seus agents
Rezero no concep l’acció ambiental si no és arrelada al territori on es du a terme, fent xarxa amb els agents que hi estan fent feina. Per això els nostres serveis fomenten que el jovent s’apropi a la realitat del seu territori. Així descobreixen que està passant en el lloc on viuen, veuen qui està fent què i detecten quines necessitats hi ha. És el pas previ per decidir quin ha de ser el seu paper.
Descoberta d’alternatives
Els projectes d’APS de Rezero mostren al jovent experiències reals del seu entorn que estan demostrant que és possible fer les coses d’una altra manera. Perquè les alternatives sempre hi són, però sovint són iniciatives petites que no han aconseguit prou visibilitat. En el cas de Manacor, l’alumnat d’Activitats comercials, va veure en el Comerç Verd un model de comerç local pel qual poden apostar un cop es converteixin en professionals.
Joves implicats en la societat
L’aprenentatge no es queda a les aules, sinó que els i les participants es converteixen en agents de transformació del seu entorn. La realització d’un servei final els permet compartir tot allò que han après amb altres col·lectius i persones del municipi. Fent d’altaveu d’iniciatives que ja existeixen o impulsant alternatives de consum per a la ciutadania, contribueixen a l’avenç cap a un futur sense residus. D’aquesta manera, el jovent se sent útil i capaç de donar resposta a les necessitats actuals.
Inspiració per fer canvis personals
Per poder fer un consum lliure i conscient, cal conèixer totes les opcions existents. Aquesta és també una de les aportacions dels ApS de Rezero. Donar informació sobre les opcions de consum i transmetre de forma atractiva la filosofia del consum conscient. Així es fomenta l’adopció de bones pràctiques de prevenció de residus, també en l’àmbit personal.
Si vols més informació sobre els ApS de Rezero,
28 de juny de 2023