fbpx
Societat Residu Zero

Adalmo i Rezero sumen esforços per avançar cap al Residu Zero a les Balears

Rezero signa un conveni amb Adalmo, el major gestor privat de residus de les Balears avui dia.

Amb l’acord, Rezero continua ampliant la xarxa d’aliances per avançar cap a la societat Residu Zero a les Illes.


Tal com es recull en l’Informe de les transicions 2024, les Balears mantenen una tendència a l’alça en la generació de residus que indica que el desacoblament real de la producció de residus i el creixement econòmic a Mallorca, estratègia principal per prevenir la generació de residus tal com marca la política europea, encara no s’ha assolit. Les dades de recollida selectiva tampoc mostren un avenç significatiu, seguint estancades en valors baixos, i pel que fa a la reutilització i preparació per a la reutilització s’identifica una evolució positiva i en creixement, tot i que encara amb molt de marge de millora. I precisament la reutilització és un dels sectors amb més potencial per avançar cap a una economia circular i arrelada al territori.

Rezero, amb la signatura del conveni amb Adalmo, segueix ampliant la xarxa d’aliances per avançar cap a la Societat Residu Zero, transformant de la visió lineal on recursos es converteixen en residus en un model que giri entorn la gestió eficient i neta dels recursos.

Adalmo i Rezero signen un conveni de col·laboració
Josep Cifre, director tecnic d’ Adalmo, i Roser Badia, coordinadora de Rezero a Mallorca

Adalmo és una empresa mallorquina de més de 50 anys d’història que va començar recuperant el valor dels metalls i que avui en dia ofereix segones vides a múltiples materials que conformen electrodomèstics, fustes, papers i cartons i plàstics, pneumàtics o tèxtils, i que gestiona també fraccions de residus sanitaris i perillosos. És el major gestor privat de residus de les Balears avui dia i un actor estratègic amb qui fer palanca per transformar el model lineal de producció i consum.

Com a actor clau al final de la cadena de producció i consum, Adalmo pot aportar informació i visió estratègica sobre la gestió dels recursos quan ja s’han convertit en residus, i pot facilitar el desenvolupament d’estratègies i iniciatives que facilitin la reutilització. Rezero, amb la visió transformadora i transversal, pot facilitar la generació d’iniciatives i projectes que permetin tancar el cercle, fent èmfasi des del moment inicial en l’ecodisseny dels productes i la prevenció de la toxicitat, fins al desenvolupament d’estratègies i ecosistemes de reparació i reutilització de productes per finalment garantir que el reciclatge o el compostatge siguin processos nets, eficients i lliures de tòxics. 

El conveni signat entre les dues entitats serà vigent durant dos anys i permetrà a Rezero seguir desenvolupant tasques d’incidència i plantejar possibles sinergies en projectes enfocats a la reutilització d’envasos o del tèxtil.

20 de desembre de 2024