fbpx
Societat Residu Zero

Amb motiu del Dia internacional de conscienciació sobre la pèrdua i el malbaratament d’aliments

El 29 de setembre ha estat declarat Dia Internacional de conscienciació sobre la pèrdua i el malbaratament d’aliments. Rezero aborda la problemàtica des d’una mirada global i transversal, liderant diferents projectes de prevenció tant a Catalunya com a Balears i amb la implicació de diferents agents socials i econòmics.

Sortint d’una pandèmia mundial, el món desperta a la necessitat de transformar i reequilibrar la manera de produir i consumir els nostres aliments. Mentre el nombre de persones afectades per la fam ha anat augmentant des de 2014, es malgasten tones i tones d’aliments cada dia. És una problemàtica que s’origina en diferents àmbits i sectors socioeconòmics (sector primari, indústria, comerç, restauració, llars…), amb conseqüències ambientals, socials i econòmiques desastroses que demanen una actuació urgent.

A Catalunya es llencen cada any 260.000 tones de menjar. Una quantitat injustificable si considerem que el 22% de la població viu per sota del llindar de la pobresa.

A Catalunya l’’any  2017,  32.271  tones  de  menjar  (4 kg/persona)  es van llençar  al  contenidor d’orgànica. Però,  s’estima  que les tones de menjar realment malbaratades a les llars ascendeixen a 20kg anuals per persona, si es té en compte també les restes de menjar aprofitables que es llencen a la fracció resta o s’autocomposten (Font: Rezero, 2019).

La generació de residus a les Illes Balears és de les més elevades de tot l’Estat, amb una mitjana anual superior als 750 kg per persona. De tota la fracció orgànica generada a les llars, comerços i a la restauració, el malbaratament alimentari s’eleva fins a 57 kg per persona i any, equivalent a 85.600 tones. Aliments comestibles que podrien cobrir les necessitats alimentàries de 160.000 persones durant un any (Font: Rezero, 2020)

Davant aquestes xifres d’escàndol, l’estratègia de Rezero se centra en la implantació d’actuacions de prevenció del malbaratament alimentari dirigides a diferents sectors socioeconòmics per tal d’afrontar la problemàtica des de diferents perspectives, amb l’objectiu d’assolir una reducció efectiva del malbaratament alimentari al mateix temps que es dona resposta a necessitats bàsiques d’alimentació de col·lectius socials del territori:


Pont Alimentari

Pont Alimentari

El projecte, impulsat per Rezero i Banc d’Aliments, pretén fomentar l’excedent alimentari dels sectors de la distribució al detall, el càtering i la restauració. Aquí són les entitats socials les que fan la recollida directament a l’empresa donant (comerç o restauració). Així es promouen relacions properes i de proximitat, i també es fomenta la implicació de totes les persones (tant persones treballadores de l’empresa com persones usuàries o voluntàries de l’entitat), la qual cosa és un gran valor del projecte.

remenja'mmm

Remenja’mmm

Una part important del malbaratament prové dels mateixos comensals dels restaurants, que es materialitza en tots els aliments que un cop servits a taula no han estat consumits. Amb Remenja’mmm volem fer visible aquest fet, oferint solucions per recuperar aquest excedent i incidint en els hàbits dels consumidors.

Ens Ho Mengem tot

Ens ho mengem tot és una proposta educativa amb què treballem amb l’Ajuntament de Barcelona per treballar amb l’alumnat i les persones educadores del menjador –i l’equip de mestres o professorat, si es vol– el malbaratament alimentari, l’origen dels aliments, la producció de proximitat, el consum conscient, la petjada ecològica i el cost ambiental d’allò que es serveix en el menjador escolar.

Prevenció del malbaratament a hospitals i residències

Estem treballant amb el Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural i seguint l’aplicació dels plans de prevenció i reducció del malbaratament alimentari previstos a la llei 3/2020, l’adaptació de la “Guia per a la implantació d’un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries per al sector dels hospitals i les residències i, alhora, amb disseny d’un programa de reducció del malbaratament alimentari al sector hospitalari.


Notícies relacionades:

El Pont Alimentari compleix sis anys amb 1.423 tones de menjar aprofitat i 724 tones de CO2 equivalent estalviades

L’any de l’alimentació sostenible i saludable

Aprovada la Llei de prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari

Convocatòria per participar del Premi a la Millor Iniciativa ‘Remenja’mmm’ 3a edició