Rezerolab

El repte d’erradicar els envasos d’aigua d’un sol ús


El consum d’aigua envasada per càpita a les Illes Balears està molt per sobre de l’estatal.

La falsa creença que l’aigua de l’aixeta comporta més riscos per a la salut, fa créixer l’hàbit de comprar l’aigua en envasos d’un sol ús.


El consum d’aigua envasada és una tendència a l’alça a tot el món. Hi ha diversos factors que expliquen aquesta opció de consum: des de l’impacte de les estratègies publicitàries de les empreses d’aigua envasada, a la falta de confiança en la qualitat de l’aigua que surt de l’aixeta.

El consum per habitant de les Balears, per sobre de l’estatal


Segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, entre l’any 2010 i el 2023, a les Illes Balears, el consum d’aigua envasada per càpita va augmentar un 12%.

Només el 2023, a les Balears, es van comprar 139 milions de litres d’aigua envasada, equivalent a 112 litres per habitant empadronat (i 87 litres per habitant si també es tenen en compte els transeünts), molt per sobre dels 62 de l’Estat espanyol. De fet, és la segona comunitat autònoma en el rànquing de consum estatal, només superada per les Canàries.

Cal fer notar que es tracta de dades relatives només a la compra d’aigua en establiments comercials, per tant, no inclouen les aigües envasades servides en bars i restaurants.

Envasos d’un sol ús: malbaratament de recursos i d’energia i impacte en els ecosistemes

Segons la base de dades Canadean, l’any 2018, el 95% del total de l’aigua envasada consumida a l’Estat espanyol, tant a les llars com al canal horeca, va ser en envàs de plàstic d’un sol ús (ampolles i garrafes). Es tracta d’un hàbit que implica invertir recursos i energia per fabricar i transportar aigua en envasos que després del seu primer ús es converteixen en residus i han de ser recollits i processats.

Cal tenir en compte que, a més, la gran majoria d’aquests envasos no es recuperen per poder reciclar-los. De totes les ampolles de plàstic de begudes de menys de tres litres que es posen al mercat a Espanya, només el 36% es van recollir de manera separada el 2021. Així, doncs, moltes d’aquestes ampolles acaben envaint paratges naturals o en contenidors equivocats. Un malbaratament de recursos i energia i un impacte en els ecosistemes que es podria evitar fomentant el consum d’aigua de l’aixeta.

Muntanyes de residus

El format d’envàs més consumit és l’ampolla d’un litre i mig, que té un pes mitjà de 30 grams. Amb aquestes dades, combinades amb el consum d’aigua, es pot estimar que la quantitat de residus associada al consum d’aigua embotellada a les llars balears l’any 2023 va ser de 2.674 tones.

Consum d’aigua i salut


El 25% de les persones que consumeixen aigua embotellada ho fan perquè confien que així eviten possibles problemes de salut. És una creença força estesa entre la població, tot i que l’aigua de l’aixeta passa per un exigent sistema de controls.
És cert que, malgrat aquestes garanties sanitàries, s’hi poden trobar trihalometans derivats del procés de desinfecció. Es tracta d’uns compostos químics associats al càncer de bufeta. Però quin risc real comporten? Les conclusions de l’estudi realitzat per l’Institut de Salut Global de Barcelona, són que si tota la població de la ciutat comtal passés a consumir aigua de l’aixeta, l’esperança de vida perduda seria de dues hores per habitant. Si aquesta aigua de l’aixeta es consumís filtrada, aquesta pèrdua encara seria menor.


Cal tenir en compte, a més, que precisament els envasos de plàstic també són font de migració de compostos tòxics a l’organisme. Això és així especialment quan s’escalfen i és impossible per a la persona consumidora tenir garanties que l’aigua que compra envasada no ha estat exposada al sol durant el procés de transport.

L’alternativa: l’aigua de l’aixeta

Poques vegades les alternatives sostenibles de consum són tan fàcils de dur a la pràctica com en el cas de l’aigua. Només cal deixar de gastar temps i diners en comprar envasos i obrir l’aixeta de casa. Si es vol guanyar tranquil·litat pel que fa als riscos per a la salut, només cal afegir un filtre. En cas d’optar per aquest complement, això sí, convé seguir les instruccions de manteniment per evitar la proliferació de bacteris.

A les Illes Balears, la fundació Cleanwave, ha impulsat una xarxa de fonts d’aigua filtrada i de punts de recàrrega en espais interiors que ja compta amb més de 100 punts. També faciliten solucions per evitar l’aigua envasada en grans esdeveniments.

Una de les fonts instal·lades per la fundació Cleanwave.


Per sort, quan se surt a menjar fora, cada vegada és més habitual trobar restaurants que ofereixen l’opció de consumir aigua de l’aixeta filtrada.

L’opció dels envasos retornables

El cert és que el transport d’aigua comporta una despesa energètica i unes emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Però si l’envàs emprat és retornable, es contribueix a reduir la quantitat de residus. En el canal horeca encara es poden trobar aigües envasades en ampolles retornables de vidre, com les de l’empresa de la Serra de Tramuntana Font Major.

Una altra opció dins els envasos retornables és la que ofereix la marca 3 Glops. Es tracta d’un projecte d’inserció laboral de persones amb trastorns mentals. Distribueix aigua envasada en garrafes reutilitzables. L’impulsen, des de fa més de trenta anys, les entitats Fundació es Garrover, Gira-sol i Estel de Llevant. Un aspecte important és que la seva flota de repartiment és elèctrica en un 35%. El director del projecte, Sergio Boix Naranjo, explica que encara els arriben peticions de servei en envàs d’un sol ús. Quan això passa, sempre les rebutgen perquè aquesta opció no encaixa amb la seva filosofia. 3 Glops contribueix així a erradicar els envasos d’aigua d’un sol ús.

Personal de 3Glops traslladant les seves garrafes reutilitzables.

Gener de 2025