fbpx
Societat Residu Zero

Barcelona i Munic, candidates a Ciutats Residu Zero

Brussel·les, 24 de novembre de 2022

Les ciutats europees de Barcelona i Munic han signat un compromís oficial per assolir el residu zero. Es converteixen així en les ciutats més grans d’Europa que obtindran la certificació.

La certificació Ciutats i Pobles Residu Zero és un sòlid estàndard europeu de certificació avaluat per tercers. El desenvolupa l’organització no governamental Mission Zero Academy (MiZA) amb el suport de Zero Waste Europe (ZWE).

El compromís de Barcelona

Amb una població aproximada d’1,6 milions d’habitants, Barcelona és ara un dels municipis més grans d’Europa amb una estratègia residu zero. La ciutat compta amb un ampli ventall de mesures de prevenció, reutilització i reciclatge de residus. A més, ha creat un pla estratègic dedicat a millorar les seves actuacions en gestió i prevenció de residus, implicant àmpliament tant a la comunitat local com als diferents grups d’interès per facilitar la transició al residu zero.

Seguint aquest compromís, Barcelona començarà a implementar la seva estratègia residu zero. Alguns dels objectius per als propers anys són:

  • Barcelona treballa per reduir els residus sòlids urbans, aplicant la filosofia residu zero a tota la gestió de residus.
  • Una taxa de recollida selectiva del 67% al 2027, mentre que la mitjana europea és d’uns 48%;
  • 427 kg de residus municipals per habitant l’any 2027 (ara estan a 447 kg/habitant/any)

Mentors: Rezero és l’organització mentora de Barcelona. L’organització aporta coneixement i promou idees, normatives i projectes innovadors perquè les empreses, les administracions públiques i la ciutadania tinguin l’oportunitat de gaudir d’un model de producció i consum cap al residu zero, sense materials tòxics ni productes que quedin sense utilitzar. L’Ajuntament de Barcelona fa anys que treballa amb l’entitat per afavorir la prevenció de residus: amb el Compromís Plàstic Zero i el Pla Residu Zero de Barcelona 2021-2027.

Declaracions

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ha dit: “Les grans ciutats estan endeutades amb el seu territori, produïm una gran quantitat de residus i ja és hora que ens fem responsables. El compromís de Barcelona amb l’estratègia Residu Zero demostra que ens importa i que actuem: volem ser una ciutat climàticament neutre i inspirar a moltes altres”.

Joan Marc Simon, director executiu de ZWE va afirmar: “Recordo que quan vam portar el concepte de residu zero a Barcelona l’any 2010 ens van tractar de ximples. Avui estic orgullós que la meva ciutat natal s’uneixi a molts d’altres pobles i ciutats per assolir la virtuositat de la gestió dels recursos. Barcelona encara té molts reptes per davant, però l’aposta per la certificació residu zero és un pas en la bona direcció!”

Rosa García, Directora General de Rezero afirma: “Des de Rezero estem contentes que una ciutat com Barcelona avanci cap al Residu Zero. És un repte important i ajudarem en tot allò necessari perquè aconsegueixi la Certificació europea. Animem també a la resta de pobles i ciutats a presentar-se com a candidates, tal com ho ha fet avui Barcelona”.


Els objectius de Munic

Munic és una altra ciutat europea important que ha signat pel compromís Residu Zero. És la tercera ciutat d’Alemanya per nombre d’habitants, 1’6 milions. El seu ajuntament va adoptar al juliol un pla en el qual es concreten unes 100 mesures per a tota la ciutat per reduir el volum de residus de Munic i, d’aquesta manera, conservar els recursos.

L’empresa de gestió de residus de Munic (AWM) està començant la seva implementació.

Per alinear-se amb els criteris requerits per convertir-se en una ciutat candidata a ser Residu Zero, l’Ajuntament de Munic es compromet a fer el següent:

  • Els residus de les llars per càpita i any a la capital de l’estat Munic es reduiran un 15 % fins a 310 kg/(E*a) l’any 2035.
  • La quantitat de residus residuals a la ciutat de Munic es reduirà un 35 % fins a 127 kg / (E*a) l’any 2035. A llarg termini, la ciutat de Munic aconseguirà un volum mitjà de residus residual inferior a 100 kg. per càpita i any.
  • A llarg termini, l’Ajuntament de Munic està treballant per aconseguir l’objectiu de reduir els residus sòlids municipals (RSU) als abocadors i la incineració de residus a un mínim factible de gestió de residus.

Declaracions

El Sr. Reiter, l’alcalde de Munic, va dir: “Munic segueix el camí cap al residu zero, que vaig iniciar com a part del meu programa a finals de 2019. Crec que és molt important que nosaltres, l’Ajuntament de Munic, ens beneficiem. de les experiències d’altres persones com a part d’una xarxa europea de residu zero, però també inspirar altres ciutats. Amb la signatura de la candidatura Residu Zero, avui, estem subratllant el nostre compromís per convertir-nos en una ciutat que produeixi el mínim possible de residus i així conservar els recursos. Per tant, Munic està assumint un paper pioner: contra el malbaratament de recursos i pel medi ambient”.

Després de la Sra. Frank, responsable municipal de la gestió de residus de la ciutat: “Avui fem un pas més cap a la meta. Amb el nostre compromís, formem part d’una xarxa europea que comparteix una visió comuna: porduir el mínim possible de residus, sense malbaratament de recursos. La setmana vinent, AWM proposarà a l’ajuntament la creació d’una oficina interdepartamental enfocada a treballar les fites residu zero. Si l’ajuntament hi està d’acord, podem continuar avançant decididament en la direcció dels nostres objectius més ambiciosos. Per això , volem donar les gràcies a tots els nostres treballadors i treballadores, que han desenvolupat un gran pla en un temps rècord”.

Kaisa Karjalainen, gerent de l’Acadèmia Mission Zero, va declarar: “Amb les grans ciutats hi ha grans impactes i, per tant, és fantàstic que Munic s’uneixi al nostre sistema de certificació de ciutats de residu zero. Esperem treballar amb la ciutat per ajudar-los a optimitzar els seus sistemes ja existents i aconseguir grans resultats. Estic segur que Munic serà una gran inspiració per a altres grans ciutats europees i un model a seguir que el residu zero també és possible a les grans ciutats”.

NOTES PER A L’EDITOR:

Aquest ambiciós estàndard de Certificació consta de 5 passos: expressió d’interès; compromís; implementació; certificació; i millores anuals. Es desenvolupa al voltant d’un sistema de quadre de comandament, que inclou criteris obligatoris i basats en punts. La combinació d’aquests punts defineix el nivell de certificació del municipi i el seu número d’estrelles posterior.

Obteniu més informació sobre la Certificació de Ciutats Residus Zero aquí.

CONTACTE DE PREMSA:

Anna Peña, Directora de Comunicació de Rezero: comunicacio@rezero.cat

Kaisa Karjalainen, coordinadora de MiZA: hello@missionzeroacademy.eu

Berta Corredor, cap de premsa de ZWE: berta@zerowasteeurope.eu + 32 471 965 593