fbpx
Societat Residu Zero

Barcelona amplia la xarxa de Biblioteques de les Coses: un pas ferm cap a la sostenibilitat i la cohesió social de la ciutat

Barcelona, maig-juny de 2024 – La ciutat de Barcelona celebra l’obertura i continuïtat de sis Biblioteques de les Coses, una iniciativa innovadora impulsada per diverses entitats socials i ambientals (CooperaSec, Nusos, Rezero i grups motors de veïns i veïnes) amb l’objectiu de fomentar el consum conscient i reduir l’impacte ambiental. Aquesta expansió és només l’inici d’un projecte que busca establir una biblioteca de les coses en cadascun dels 73 barris de la ciutat.

Un model de consum més eficient i sostenible

Les Biblioteques de les Coses, també anomenades bibliocoses, caixa d’eines i feines o traster comunitari, són espais on la ciutadania pot accedir a una varietat d’objectes per a usos esporàdics, evitant la necessitat de comprar i acumular articles que utilitzaran poc. Aquesta iniciativa no només promou un ús més eficient dels recursos, sinó que també ajuda a evitar la generació de residus. Per exemple, la Biblioteca de les Coses de Sant Martí, en només un any, ha facilitat 412 préstecs d’objectes com trepants, màquines de netejar amb vapor i cadires de rodes, estalviant 1.447 quilos de residus quilos de residus.

Impacte positiu en la reducció d’emissions

Cada objecte prestat significa una compra menys i, per tant, una reducció significativa de les emissions de CO2 associades al cicle de vida dels productes. Amb una biblioteca en cada barri, podríem evitar 116.513 kg de residus anuals, el que suposaria un estalvi de 474.498 kg de CO2 equivalent, convertint-se en una de les accions clau de prevenció de residus i consum conscient de la ciutat.

Promovent la cultura de l’accés

Aquest model de consum conscient ajuda a canviar la mentalitat de la possessió a l’accés. Les Biblioteques de les Coses no només proporcionen objectes, sinó que també organitzen tallers de reparació i prevenció de residus, fomentant la cultura de l’accés i el lloguer en lloc de la compra.

Millorant la qualitat de vida i fomentant la inclusió

L’accés als objectes de les biblioteques permet millorar la qualitat de vida de la població, especialment aquells amb menys recursos econòmics. Poder llogar objectes com màquines de cosir o eines de neteja a un cost baix facilita la realització de tasques que, d’altra manera, podrien ser inaccessibles.

Enfortint els vincles comunitaris

Les Biblioteques de les Coses també tenen un fort component comunitari. No es tracta només de llogar objectes, sinó de mancomunar-los, creant un sentiment de propietat compartida i reforçant els vincles entre el veïnat. Les biblioteques de les coses esdevenen espais on compartir coneixements, experiències i suport mutu, promovent una comunitat més cohesionada.

Campanya “Millor que meu, nostre!”

Per apropar els avantatges de les Biblioteques de les Coses al veïnat, s’ha llançat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona la campanya “Millor que meu, nostre!”, on persones dels diferents barris han fet de testimonis en una sèrie de materials de comunicació. La campanya estarà visible als barris a partir del dia 27 i també es podrà seguir a les xarxes socials dels diferents espais i entitats impulsores. Podeu accedir al material en aquest enllaç.

Una crida a la voluntat política

Perquè aquest projecte esdevingui una realitat a tots els barris de Barcelona, és imprescindible el suport polític. Les entitats impulsores fan una crida a les autoritats perquè apostin per aquest model com una peça fonamental en les polítiques de sostenibilitat i de cohesió social de la ciutat.

Sobre les Biblioteques de les Coses

La Biblioteca de les Coses és una iniciativa que facilita l’accés a objectes per a usos esporàdics, amb beneficis ambientals i socials significatius. Aquestes biblioteques ajuden a reduir residus, disminuir les emissions de CO2, promoure un consum més conscient i enfortir la comunitat.

Actualment les biblioteques de les coses es poden trobar als següents punts de la ciutat:


Informació, bàners i cartella a https://www.rezero.cat/millor-nostre/