fbpx

Un estudi demostra que a Espanya només es reciclen el 21,5% dels brics per a begudes, dada substancialment inferior a l’oficial

Un nou estudi encarregat per Zero Waste Europe a Eunomia Research & Consulting demostra que la taxa real de reciclatge dels brics per a begudes en quatre països europeus està molt per sota del que s’està publicant actualment.

16 de diciembre de 2020

L’estudi ‘Reciclatge d’envasos compostos – brics per a envasos de begudes’ ha estat encarregat per Zero Waste Europe, plataforma en la qual participa l’Alianza Residuo Cero, de la qual forma part Rezero. Les seves pàgines analitzen, a partir de la metodologia actualitzada de càlcul de reciclatge de la Unió Europea, les taxes reals de reciclatge dels envasos de cartró per a begudes al Regne Unit, Alemanya, Espanya i Suècia.

Així, gràcies a aquesta anàlisi, s’estima que a Espanya el percentatge estimat de reciclatge real (el 21,5%) és menor a la taxa de el 80% que estableix l’Associació d’Envasos de cartró per begudes i Medi Ambient (ACE, per les sigles en anglès), i la taxa de recollida de l’51,2%.

A Alemanya la taxa de reciclatge real és del 47,8%, una xifra allunyada de la taxa de reciclatge de el 75% i de recollida del 87,4% publicades per l’ACE. Suècia i el Regne Unit, per la seva banda, se situen en una taxa de reciclatge dels envasos de cartró de begudes del 21,9% i el 29,5%, respectivament, per sota de les publicades per l’ACE de el 33% i el 36%, respectivament per a aquests països.

Els brics per a begudes representen un desafiament per al reciclatge causa de la seva complexa composició. Si bé els materials utilitzats són tècnicament reciclables, el format de l’envàs de cartró, que generalment es tracta de capes unides de cartró, polímers de plàstics i alumini, dificulta la separació d’aquests materials per al seu posterior reciclatge i reprocessament.

L’informe també ressalta la dificultat d’identificar i separar els envasos de cartró per a begudes a les instal·lacions habilitades per a això, així com la falta de capacitat de processament en les plantes de reciclatge especialitzades, el que té un impacte addicional en les taxes de reciclatge.

Joan Marc Simon , director de Zero Waste Europe, assenyala: “Mentre que el plàstic ha estat en el punt de mira per les seves baixes taxes de recollida i reciclatge, aquest estudi demostra que altres materials com el cartró tampoc ho estan fent molt millor. Tenint en compte els nous objectius de reciclatge obligatoris en els països membre de la Unió Europa, i els seus nous mètodes de càlcul, la UE ha d’elaborar directrius i metodologies clares per garantir una veritable reciclabilitat “.


Assegurar que els productors d’envasos prioritzin la circularitat en els processos de disseny hauria de ser un dels majors compromisos de el sector


Millorar la inversió en infraestructura de reutilització i reciclatge. Establir quotes d’envasos reutilitzables per begudes tant per al canal HORECA (Bars i Restaurants) com per als comerços i supermercats

En aquest sentit, Rosa García , directora de la Fundació Rezero considera: “Aquest nou estudi reafirma que els envasos brics representen l’exemple paradigmàtic d’envàs complex, multicapa, difícilment reciclable i que caldria substituir per envasos reutilitzables o efectivament reciclables “.


Posar en marxa eines eficaces de recollida i separació d’envasos, com a poder tornar els brics a la botiga i el supermercat mitjançant un petit dipòsit econòmic

Miquel Roset, director de Retorna afirma: “A Espanya hauríem de seguir l’estela de Portugal, que acaba de legislar perquè a partir d’l’1 de gener de 2022 les persones puguin tornar llaunes, ampolles i brics a les botigues i així evitar que cada dia milions d’aquests envasos acabin perduts en els entorns naturals i urbans “.


Disposar d’un etiquetatge sobre reciclabilitat comú, de confiança i àmpliament acceptat per als envasos, la valoració depengui de les característiques del producte i de les tecnologies de recollida i reciclatge disponibles actualment

Per a Carlos Arribas, responsable de Residus a Ecologistes en Acció, “els brics són productes difícilment reciclables en la totalitat dels seus components i són l’exemple del que no s’hauria de consentir. No s’hauria d’autoritzar la sortida d’un producte al mercat si no es demostra que és reciclable o reutilitzable. “

Per la seva banda, Xavier Curto , responsable de lobby de Surfrider Espanya, denúncia: “Les persones consumidores estan desconcertades per les falses promeses de reciclabilitat dels envasos i les campanyes ‘marketinianas’ de greenwashing que acompanyen alguns dels productes envasats en brics “.

I en aquesta línia, Julio Barea responsable de la campanya de residus de Greenpeace Espanya, insisteix: “Ecoembes lidera una gestió d’envasos que, lluny de provocar canvis dirigits a reduir l’impacte ambiental i sobre la salut humana dels residus, fomentant l’ecodisseny i la posada al mercat d’envasos més fàcils de reciclar, perpetua el seu model i el negoci de les empreses adscrites “.

Per acabar, Adriana Espinosa, responsable d’Amics de la Terra, ha recordat: “Aquest estudi demostra, un cop més, el lluny que està el reciclatge de ser una eina realment útil per a la gestió dels residus. La indústria envasadora segueix insistint en proposar solucions irreals que ens allunyen del que veritablement necessitem. La nova Llei estatal de Residus s’ha de basar en la prevenció de residus, la reutilització i la responsabilitat ampliada del productor com a pilars fonamentals “.

Llegir l’estudi complet aquí .
Pots descarregar les diferents infografies (Germany < / a>, & nbsp; Spain , & nbsp; UK , and & nbsp; Sweden).


Nota

Anteriorment, la taxa de reciclatge d’envasos de begudes es calculava en funció dels envasos de beguda recollits o separats per al seu reciclatge. No obstant això, d’acord amb la nova metodologia de la UE, llançada en 2019 i que probablement s’implementi al Regne Unit, cada material part de l’envàs es considerarà reciclat només en el moment en què aquest material entra realment en el procés de reciclatge. Per a materials compostos com el cartró, la taxa de reciclatge s’ha de basar en la taxa de cada un dels materials que el componen, el que transformarà radicalment les taxes de reciclatge dels envasos de cartró per a begudes.

Sobre Zero Waste Europe

ZWE és una iniciativa europea independent que reuneix organitzacions i municipis compromesos a treballar per l’eliminació dels residus a Europa. ZWE participa en l’organització internacional Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA) i Zero Waste International Alliance (ZWIA). ZWE participa a la transposició de les directives sobre residus, inclòs el paquet de residus (Directiva marc sobre residus, directiva sobre abocaments, ecodisseny) i sobre plàstics d’un sol ús, però també en iniciatives sobre productes, energia, i salut i substàncies tòxiques . ZWE també treballa en polítiques climàtiques com l’estratègia de la UE per al 2050, la Directiva d’energies renovables, Règim de Comerç de Drets d’Emissió de la Unió Europea, i Finances Sostenibles.

Sobre l’Alianza Residuo Cero

L’Aliança Residu Zero forma part de Zero Waste Europe, plataforma formada per 30 organitzacions de 24 països europeus. Segons aquesta plataforma, s’entén per “Residu Zero” el model de gestió de residus que tracta d’emular els cicles de la natura en què tots els materials descartats per un procés són necessaris per a un altre ús, de manera pragmàtica i a llarg termini. Residu Zero significa dissenyar i gestionar els productes i els processos de manera que es redueixi el volum i la toxicitat dels residus generats, es conservi i es recuperin tots els recursos i no es cremin ni enterrin. La implementació de models Residu Zero eliminaria totes les emissions a l’aire, aigua i sòl que amenacen en l’actualitat a la salut humana, animal, vegetal i planetària.

Sobre Eunomia

Eunomia Research & amp; Consulting Ltd ( “Eunomia”) va ser fundada el Bristol, Anglaterra, l’any 2001. És una consultora independent dedicada a aportar valor a les organitzacions mitjançant l’abast dels millors resultats. Compta amb més de 70 empleats al Regne Unit i oficines a Bristol, Londres, Manchester, Glasgow, Brussel·les, Copenhaguen, Auckland i Nova York. Amb presència a tot el món, els consultors de Eunomia tenen experiència i coneixements en disciplines ambientals, tècniques i comercials. Eunomia assessora nombroses organitzacions, entre elles la Comissió Europea, governs centrals, autoritats locals i regionals, serveis públics nacionals, empreses de tecnologia i gestió de residus i institucions financeres globals. Compta amb una àmplia experiència donant suport a governs locals en el desenvolupament d’enfocaments holístics per millorar el seu impacte ambiental, com ara la identificació d’ineficiències, recerca de solucions òptimes, mesurament d’actituds cap a nous models de lliurament de productes / serveis, compliment de normes de manera eficient, així com l’elaboració de solucions pràctiques per impulsar el canvi en organitzacions de tot tipus i grandària. Per a més informació: www.eunomia.co.uk


Més informació:
Anna Peña (directora de comunicació de Rezero): 651 05 89 88

Adriana Espinosa (responsable de recursos naturales y residuos de Amigos de la Tierra): 690 392 549
Carlos Arribas (responsable de residuos de Ecologistas en Acción): 676 048 331
Julio Barea (responsable campaña de residuos de Greenpeace): 626 998 253
César Sánchez (responsable de comunicación de Retorna): 644 16 59 65
Xavier Curto (responsable de lobby de la delegación española de Surfrider Foundation Europe) 653 371 524