Crear una biblioteca de les coses és impulsar el model de consum del demà. Aquests espais comunitaris de préstec d’objectes tenen importants beneficis ambientals i socials i molt bona acollida per part de la ciutadania. Després d’impulsar la primera al país, Rezero, conjuntament amb Nusos, treballa perquè tothom en tingui una prop de casa.
El model de consum i producció actual ens ha portat a acumular objectes a casa que gairebé no fem servir, però ocupen espai, costen diners i acaben esdevenint residus. S’estima que una família posseeix entre 3.000 i 4.000 objectes que amb prou feines utilitza i que probablement mai arribaran al final de la seva vida útil. Un model incompatible amb el planeta finit on vivim.
Per això, Rezero conjuntament amb Nusos i la implicació voluntària d’un grup de veïnes de Sant Martí, van dissenyar i fer realitat la primera Biblioteca de Coses de Catalunya, situada al Casal Ca l’Isidret del Districte de Sant Martí de Barcelona. Va obrir portes el gener del 2020 i els primers quatre anys de funcionament ja ha evitat gairebé 3.000 quilos de residus i més de 10.000 quilos d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
Rezero i Nusos han posat la seva experiència amb la Biblioteca de les Coses de Sant Martí al servei d’ajuntaments i entitats. Així, ja han nascut els espais comunitaris de préstec d’objectes de Tiana i Poble-sec (Barcelona) i també, en col·laboració amb el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, el de l’Institut Domènech i Montaner de Canet de Mar i el l’institut Euclides de Pineda de Mar.
Hi ha molts motius per promoure la creació d’una biblioteca de les coses!