fbpx

Ciutats i pobles Residu Zero és un sòlid estàndard europeu de certificació que, a més de donar visibilitat a les mesures de prevenció dels municipis, accelera la transició cap al residu zero al territori. És una iniciativa de Zero Waste Europe i Rezero acompanya els municipis que volen obtenir la certificació a Catalunya.


El camí de les Ciutats i Pobles Residu Zero és fer passos a curt i llarg termini per eliminar gradualment els residus, no cremant-los o abocant-los, sinó creant i implementant sistemes que no generin residus.

La Certificació de ciutats i pobles Residu Zero és un sòlid estàndard europeu de certificació avaluat per tercers, desenvolupat per l’organització no governamental Mission Zero Academy (MiZA) i impulsat per Zero Waste Europe, l’objectiu de la qual és accelerar la transició cap al residu zero i la implementació de l’economia circular de les ciutats europees, a nivell local.

Aquest ambiciós estàndard de Certificació, consta de 5 passos: (i) l’ expressió d’interès en ser Residu Zero per part del municipi, (ii) l’adquisició del compromís de ser-ho – fase de candidatura, (iii) la implementació d’aquest sistema, (iv) la seva certificació i (v) realització de millores anuals. La superació de cadascun d’aquestos passos es dona amb el suport i assessorament d’entitats expertes en els camps de prevenció gestió de residus i recursos. L’avaluació per a  la cerfiticació es desenvolupa en base a un sistema de puntuació, que inclou criteris obligatoris i criteris puntuables.

Els criteris puntuables es qualifiquen segons l’ambició i l’impacte de cada política implementada. La suma dels punts defineix el nivell de certificació del municipi i el seu posterior nombre d’estrelles.


Altres projectes

Webinars Rezero

Seminaris web organitzats per Rezero en el marc del 15è aniversari, amb la participació de veus de referència per mostrar les millors pràctiques en residu zero en l’àmbit de la menstruació sostenible, la prevenció d’envasos plàstics per aliments, el comerç sostenible, les pràctiques de turisme sense residus… Els seminaris web celebrats el 2020 han estat […] Veure més

ReWINE

ReWINE promou la implantació d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vitivinícola. El projecte involucra tots els agents de la cadena de producció, distribució i consum, amb l’objectiu d’evitar el malbaratament de recursos que impliquen les ampolles d’un sol ús. El principal objectiu del projecte reWINE és demostrar […] Veure més

No volem una salut de plàstic

Aquesta campanya és un crit d’alerta sobre les conseqüències per a la salut dels envasos plàstics alimentaris d’un sol ús. Rezero va analitzar l’orina de 20 persones amb projecció pública i, amb els resultats a la mà, va crear una campanya de sensibilització per donar a conèixer el problema a la ciutadania: fins a 21 […] Veure més