Aquesta campanya visibilitza les iniciatives i empreses balears que duen a la pràctica accions inspiradores i referents en la prevenció de residus i el consum responsable, sigui des de l’ecodisseny, la producció local i ecològica, la reparació, la reutilització, el reciclatge, la gestió preventiva dels residus o qualsevol altra activitat que permeti avançar cap a un model econòmic circular basat en el residu zero.

L’ecoedició de llibres, la producció local i ecològica d’aliments a Eivissa, l’eliminació dels productes d’un sol ús dins una cadena hotelera, la venda a granel d’aliments i detergents, la producció de iogurts en envàs retornable, la reparació de mobles i electrodomèstics, el reaprofitament de retalls i materials tèxtils per fer roba nova, etc, són estratègies circulars que posen en valor els productes, els materials i els recursos per mantenir-los dins l’economia durant el màxim de temps possible, reduint la generació de residus i l’impacte de l’extracció de noves matèries. Unes estratègies que en el moment actual, ple d’incerteses, inspiren noves oportunitats, estalvien recursos i poden generar una gran diversitat de llocs de feina.

Ara més que mai és fa necessari apostar per un model de producció i consum a les Balears basat en la protecció de la salut i la justícia social, econòmica i ambiental. La implantació efectiva i valenta de les mesures contemplades a la Llei Balear de Residus i Sòls contaminats Balears al llarg del 2021 han de garantir aquesta transició cap a la societat residu zero.

Idees circulars, résultats rodons

Ibavi. Institut Balear de l’habitatge “Construim amb sistemes alternatius per fer fron a la crisi climàtica”

L’IBAVI és una entitat pública del Govern de les Illes Balears que té com a finalitat la promoció d’habitatge protegit a les illes així com la gestió del parc immobiliari públic que es composa d’uns 1800 habitatges actualment en règim de lloguer. És a dir, és l’instrument públic empresarial que persegueix incidir al màxim en la garantia del dret fonamental recollit a la Constitució Espanyola i a les Nacions Unides d’accés a un habitatge digne per a tothom.

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Manuel Azaña 9, baixos, 07006 Palma (Mallorca)
+34 900 700 003
www.ibavi.es

Agromart Balear “El client de les nostres botigues està agraït que li ajudem a reduir residus”

Dues famílies de pagesos decidiren, ara fa ja una dècada, escurçar la cadena de distribució per vendre directament del camp al consumidor. Naixia així Agromart Balear, la primera botiga de Porreres pensada per vendre la producció pròpia de les seves finques. Avui en dia són 18 les botigues Agromart repartides per tot Mallorca. La iniciativa dóna feina a unes 200 persones en temporada d’estiu.

https://rezero.cat/wp-content/uploads/2020/09/14_AGROMART.pdf

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Ctra Porreres-Montuïri Km 0,8 07260 Porreres (Mallorca)
+34 971 647456
www.agromart.es

Cas Xifoner “El nostre client paga només el líquid”

A Ferreries, es troba el darrer xifoner de Menorca. Aquesta empresa familiar amb més de 50 anys d’història està fent el trànsit de la 2a a la 3a generació. Es dedica a la producció i distribució de xifons, gasoses, pinyes però sobretot llimonades, l’aliat imprescindible a les festes d’estiu. La producció oscila entre els 75 i 100 mil litres de refresc l’any que es distribueixen per tot Menorca i una petita part que arriba a Mallorca.

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Lepant 4, Ferreries (Menorca)
+34 650342427

Garden Hotels “Les sinergies són clau per plantejar el futur”

La marca Garden està obrint camí. La seva aposta per la sostenibilitat, per generar benefici dins el seu entorn i especialment, el seu suport al sector primari, fan que Garden s’hagi posicionat de forma diferencial dins el sector hoteler. La família Ramis és al capdavant, una família mallorquina i pagesa. La cadena Garden Hotels gestiona actualment 13 establiments, a Mallorca, Menorca, Eivissa i Huelva.

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Menestrals 5, 07300 Inca (Mallorca)
+34 971 888400
www.gardenhotels.com

Can Vent “Amb la granja de cabres i ovelles fem Km 0 al restaurant”

Fa poc més d’un any que Juan Ramón Cobo Munárriz va agafar la direcció del restaurant Can Vent a Formentera. Des de llavors, ha començat un procés de transformació per convertir la seva gestió en un cercle tancat, amb producció pròpia en ecològic, una cuina elaborada i una estratègia decidida cap al residu zero. Can Vent és en poc més d’un any molt més que un restaurant. 

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Avd Miramar 1, 07860 Es Pujols (Formentera)
+34 971 328599
www.canvent.eu

Lluriach S.R.M “Tota la nostra producció és artesanal, de la matèria primera que surt de la finca”

Cinc generacions elaborant llet i formatges a Menorca, a les finques de Binisarraiet i Lluriach Nou, a Es Mercadal. Una feina totalment artesana que coneixen bé en Joan i na Catalina. Enguany ha sortit al mercat un nou producte de les finques, un iogurt artesà en envàs de vidre retornable que ja s’està distribuint per botigues de l’illa.

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Camí Tramontana Km 3 07740 Es Mercadal (Menorca)
+34 971 375376
www.lluriach.com

Traful. Espacio bio “Els nostres clients estan satisfets de reduir residus”

Fa just un any que es va obrir aquesta botiga sense plàstic i venda a granel a Manacor. Una iniciativa familiar, amb na Soledad i na Rachel al capdavant, que volia posar remei a l’excés de plàstic i embalatge en la compra diària. I avui dia es pot dir que ho han aconseguit. Una clientela fidel que escampa boca a boca el concepte i que cada dia que passa compta amb més seguidors.

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Sa Cabana 4 baixos, 07500 Manacor (Mallorca)
+34 653 910 179

Pwani Menorca “Les marques tenim la responsabilitat de deixar un món millor”

En Nico Anglada i na Clara Capó vénen del món del disseny i el màrqueting. El 2016 començaren amb la idea de fer avarques aprofitant residus industrials. Dos anys més tard el projecte estava engegat però quedaven ganes d’introduir coses noves. Així sortia el concepte de reciclar plàstics de la mar per produir les soles. Enguany, fa escassament un mes que les avarques Pwani, fetes amb plàstic reciclat, són al mercat.

Llegeix l’entrevista

Adreça:
C/ Madrid 29 07760 Ciutadella (Menorca)
+34 660 033 525
www.pwanimenorca.com

Begudes Puig “Puig mai ha deixat de fer envàs de vidre retornable”

A la Mallorca de mitjans de segle XX cada poble comptava amb el seu xifoner. Begudes Puig és un dels darrers que avui dia manté la seva producció. Creada el 1927 a un garatge de Lluchmajor, va començar omplint xifons i repartint a domicili pel seu poble. Avui, la quarta generació d’aquesta empresa familiar que dóna feina a unes 11 persones, segueix amb la tradició produint refresc en envàs de vidre retornable i distribuint per tota l’illa.  

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Camí Vell de Bunyola 1 07009 Palma (Mallorca)
+34 971 105636
www.mallorquinament.es

El Calaix sostenible “Imagin centres comercials que venen només material recuperat”

Un projecte original nascut a Manacor el 2011, la seva fundadora, Magdalena Mayol juntament amb la seva germana varen voler posar en pràctica allò que sempre havien vist fer a ca seva, aprofitar qualsevol tros de roba, un botó, una màniga… per crear una cosa nova. Així va néixer El Calaix Sostenible, una botiga de roba que aprofita els retalls per dissenyar nous models residu zero. Actualment compta amb dues marques comercials, El Calaix, roba infantil i juguetes i Seny, roba per adults.

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Francesc Gomila 85, Manacor (Mallorca)
+34 657 958 010
www.escalaix.mozello.es

Fundació Deixalles “El mercat de 2a mà és important per lluitar contra el canvi climàtic”

La Fundació Deixalles és una entitat que treballa per la integració i formació sociolaboral de persones en situació d’exclusió social. S’inicia a Mallorca el 1986 i no va ser fins al 2003 que s’obrí una delegació a Eivissa. Actualment l’illa pitiüsa compta amb uns 24 treballadors contractats. A Deixalles, els residus són l’eina principal de feina. La reutilització de roba, mobles i electrodomèstics que, una vegada reparats es posen a la venda, fan que la seva activitat tengui un gran impacte, no només pels principis d’economia social i solidària, sinó també per l’impacte mediambiental.

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Pou de na Maciana 27, Pol. Cor de Jesús 07816 St. Rafel (Eivissa)
+34 971 191118
www.deixalles.org

Arrela Editorial “Vetllam perquè tot el cicle de vida del llibre sigui el més sostenible possible”

Ariadna Ferrer i Guillem Alfocea varen fundar aquesta editorial el 2013, motivats per la crisi econòmica però també per donar llum a un projecte pensat feia anys. La idea, editar llibres des de Menorca, d’autors de qualsevol part del món i per lectors en català. Els impulsors ja tenien clar que es tracta d’un negoci complicat, amb un retorn de la inversió lent, però així i tot, afegiren un altre desig a la llista, publicar seguint criteris d’ecoedició. Actualment compten amb uns 15 títols publicats al mercat.

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Apartat 271 / 07700 Maó (Mallorca)
+34 659795722 – 699721374
www.editorialarrela.cat

Ecofeixes S. Coop “Recuperam les terres de cultiu per oferir només producte d’Eivissa”

L’objectiu d’Ecofeixes és el de ser una eina per les pageses i pagesos ecològics d’Eivissa per poder comercialitzar i donar la confiança al consumidor de què el producte que es ven és realment fet a l’illa. Es va crear el 22 de maig de 2013. En aquests moments compta amb 14 socis amb una visió compartida, recuperar les terres de conreu i vendre varietat de producte 100% produït a Eivissa.

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Carrer de sa Blancadona 24, Pol. de sa Blancadona 07800 (Eivissa)
+34 693 559 996
www.ibizaproduce.org

Polarier “Canviam la forma de fer les coses”

Polarier és una empresa familiar especialitzada en serveis de bugaderia exclusivament pel sector hoteler. Va ser fundada el 1975 amb el nom original de Tilsa. Primerament es dedicava a distribuir maquinària de bugaderia industrial. El seu fundador, David Arbó, va saber adaptar-se a les necessitats del mercat. Així, va passar de distribuir a formar els empleats dels hotels, fins que va veure que aquests preferien externalitzar el servei de bugaderia. El 2007, Tilsa passa a ser Polarier. A dia d’avui, la família Arbó segueix al capdavant d’aquesta empresa familiar amb seu a Mallorca i oficines a Mèxic, Cuba i República Dominicana, generant uns 600 llocs de feina i amb una facturació anual d’aproximadament 25M €.

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Gremi Ferrers 37, 07009 (Mallorca
+34 971 900279
www.polarier.com

Calzados Bestard S.A “El nostre calçat és famós per ser resistent i reparable”

Calzados Bestard, S.A. és una empresa familiar especialitzada en calçat tècnic de muntanya. Va néixer el 1940 a Lloseta, quan a Mallorca encara hi havia uns 200 tallers de fabricació de calçat. Amb el temps, l’activitat del calçat s’ha anat perdent, però Bestard es manté gràcies al prestigi de marca, qualitat del producte i congruència en la seva producció. Actualment dóna feina a unes 35 persones. El 75% de la seva facturació és nacional i el 25% restant internacional

Llegeix l’entrevista

Adreça:
Estació, 40-42 ES-07360 Lloseta (Mallorca)
+34 971 514044
www.bestard.com

Imatges

Altres projectes

Rewine

El principal objectiu del projecte reWINE és demostrar la viabilitat d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya. El projecte involucra consumidors, cellers, bars, restaurants, empreses distribuïdores, botigues i deixalleries per fer una prova pilot de la reutilització d’ampolles de vi, des del seu rentat, etiquetatge, […] Veure més

Jo consumeixo conscientment

A Catalunya es genera l’alarmant xifra de 1,35 kg de residus municipals per persona al dia. Cada cop més persones lluiten contra aquesta tendència amb els seus hàbits diaris. Amb la campanya #JøCøcø, Rezero vol amplificar aquestes experiències positives individuals de cønsum cønscient, connectar-les entre sí i posar-les en valor. A través de diverses històries […] Veure més

Comerç Verd

La societat és cada vegada més conscient del seu consum i cerca el comerç que ofereix productes i serveis més respectuosos amb el medi ambient i la salut. Comerç Verd és una iniciativa pensada per identificar i donar a conèixer aquells petits comerços de proximitat que tenen a la venta una oferta en aquesta línea. […] Veure més