fbpx

A hores d’ara ningú no dubta que hem d’evitar els plàstics d’un sol ús d’ampolles, embolcalls, vaixelles, canyetes… Però què passa amb altres productes d’un sol ús que contenen plàstics que no es veuen? Rezero també diu prou als plàstics ocults! Descobreix on es troben i per què són un problema per al medi ambient i la salut.


De la cigarreta, el potencial tòxic més alt es concentra en els filtres, degut, d’una banda, a la seva composició 100% de plàstic (acetat de cel·lulosa) no biodegradable i, d’altra banda, a causa de l’acumulació de grans quantitats de compostos tòxics resultants de la combustió del tabac.

Més informació sobre alternatives i accions estructurals.


En total, es calcula que el 90% d’una compresa és plàstic.

En la majoria dels casos, a més, les compreses es venen dins un embolcall individual que sol estar fet de polímers sintètics com el polietilè, el polipropilè o la cel·lofana.

Més informació sobre alternatives a casa i accions estructurals.


Els tampons estan formats majoritàriament de materials absorbents (més d’un 90% del tampó), com són el raió, el cotó, el polièster o una barreja d’aquestes fibres, que acostumen a ser blanquejades. Normalment, el cos absorbent està cobert per una capa prima i llisa d’una pel·lícula no teixida o film perforat que ajuda a reduir les pèrdues i fa que el tampó sigui fàcil de posar i treure. El cordó per estirar el tampó normalment està fet de cotó, o de fibres de polipropilè o polietilè. El tampó s’embolcalla individualment amb un embolcall de paper o un film prim (per exemple material plàstic polimèric o cel·lofana) abans de ser empaquetat en cartó. Els tampons poden venir amb un aplicador recobert de paper o plàstic dur (polietilè (PE) o polipropilè (PP)).

En total, es calcula que el 6% d’un tampó és de plàstic.

Més informació sobre alternatives a casa i accions estructurals.


La majoria dels bolquers d’un sol estan fets de plàstics sintètics, cel·lulosa i gels superabsorbents. Acostumen a tenir tres capes:

-la primera, en contacte amb la pell, sol ser de polipropilè i impedeix el retorn de la humitat,

-la segona, l’absorbent, acostuma a contenir cel·lulosa i/o fibres sintètiques amb o sense polímer superabsorbent (SAP).

-la tercera és una capa exterior impermeable, de polietilè.

També incorporen adhesius i gomes elàstiques. En total, es calcula que el 22% d’un bolquer és plàstic.

Més informació sobre alternatives a casa i accions estructurals.


Les tovalloletes es fabriquen amb un teixit no teixit, normalment fet de fibres com cotó i raió, així com de resines de plàstic com polièster, polietilè i polipropilè. Aquesta base s’impregna amb una solució que acostuma a incloure detergents suaus, agents hidratants, perfums i conservants. A més, es comercialitzen en embolcalls de plàstic (PET o PE, habitualment) per tal de mantenir les tovalloletes humides al màxim temps possible.

Més informació sobre alternatives a casa i accions estructurals.


Des de l’any 2000, es fabrica més del doble de teixits sintètics que de fibres naturals. La producció de polièster s’ha disparat: el 2020 se’n va fabricar el doble que vint anys enrere. De fet, la indústria tèxtil és la tercera més demandant de plàstic; el 2017, en va consumir 62 milions de tones. Avui en dia, consumir roba és consumir plàstic.

Més informació sobre alternatives a casa i accions estructurals.

Fes-te soci/a de Rezero, sigues #gentRezero

Fes-te soci o sòcia de Rezero, i formaràs part de la #gentRezero per seguir impulsant accions transformadores per un nou model de producció i consum cap a la societat Residu Zero. Si creus que tu també pots ser motor del canvi, ara, encara més, la teva implicació és necessària!

Sigues #gentRezero

Altres projectes

Jo consumeixo conscientment – #JøCøcø

La campanya #JøCøcø és una font d’inspiració i idees per a les persones que volen fer un consum conscient. Inclou una sèrie web amb experiències de consumidores reals, interactius amb informació pràctica, un cicle de xerrades per a municipis, formació en línia i propostes per passar a l’acció. Cada cop més persones s’esforcen per reduir […] Veure més

Catalunya Lliure de Bosses

El moviment internacional del Dia Lliure de Bosses de Plàstic, que se celebra cada 3 de juliol, va ser impulsat per Rezero el 2008. La lluita per l’eliminació de les bosses de plàstic és clau; d’una banda, perquè tenen un alt contingut d’elements contaminants i són difícilment reciclables, però sobretot perquè són el símbol emblemàtic […] Veure més

Webinars Rezero

Seminaris web organitzats per Rezero en el marc del 15è aniversari, amb la participació de veus de referència per mostrar les millors pràctiques en residu zero en l’àmbit de la menstruació sostenible, la prevenció d’envasos plàstics per aliments, el comerç sostenible, les pràctiques de turisme sense residus… Els seminaris web celebrats el 2020 han estat […] Veure més