Normalment, quan es parla de prevenció de residus es tendeix a pensar en evitar residus per reduir-ne la quantitat. Però Rezero ja fa anys que treballa també des del punt de vista qualitatiu. Amb les campanyes Salut de Plàstic, Zero tòxics i Nou Període, s’aposta per evitar el consum de productes amb components tòxics. No només perquè el tractament dels residus associats a aquests productes comporten més dificultats i riscos, sinó també, i sobretot, perquè abans no esdevenen residus, mentre se’n fa ús, estan comprometent la salut de la ciutadania.
Eines d’incidència política
Declaració per a un futur sense tòxics
Persones del món de la ciència i la medicina subscriuen aquesta declaració que posa de manifest la toxicitat dels productes de consum i els seus efectes sobre la salut, així com les demandes a la indústria i a les administracions públiques per tal que es produeixi un canvi de rumb absolutament necessari.
Manifest Sagnant
Aquest manifest posa llum a la realitat que hi ha darrere dels productes menstruals d’un sol ús i fa una crida a la Comissió Europea, l’Estat espanyol i els governs de les comunitats autònomes (com Illes Balears i Catalunya), perquè empoderin la meitat de la seva població i garanteixin el dret a fer una elecció informada, així com l’accés a productes menstruals segurs, justos i circulars.
–> Entra-hi i signa.
Campanya “Senado, aquí tienes mi orina”
Des de Rezero, a més d’impulsar diverses accions de forma coordinada, es va llançar a xarxes la campanya «Senado de España, ¡aquí tienes mi orina!», que va recordar als senadors la necessitat de protegir la salut de la ciutadania per sobre dels interessos empresarials. Finalment, quan la llei va tornar al Congrés, un pacte d’Unidas Podemos i PSOE va permetre recuperar la prohibició dels ftalats i bisfenol A la Llei de residus i sòls contaminats del 2022.
–> Més informació de com vam aconseguir-ne la prohibició aquí.
Informació
Campanya Salut de Plàstic
Rezero va ser pionera en analitzar l’orina de 80 persones europees, de les quals, 20 eren persones rellevants de Catalunya i Balears (actrius, presentadores, jugadores de futbol, artistes, etc.) i la resta representants polítiques de tota Europa. Es va realitzar un informe científic de la mà dels doctors Miquel Porta i Nicolás Olea i es va realitzar una campanya mediàtica. Els resultats van evidenciar el problema: totes les persones tenien a l’orina més de 20 substàncies derivades de la fabricació dels envasos plàstics, principalment bisfenol A i ftalats.
–> Més informació de la campanya catalana i balear, espanyola i europea.
Campanya Nou Període
Nou Període posa sobre la taula els impactes per a la salut, ambientals i econòmics dels productes menstruals d’un sol ús i promou les alternatives existents per viure una menstruació residu zero. La campanya té diversos eixos: des de l’oferta d’activitats divulgatives a la creació de materials de difusió, passant per la promoció del distintiu Lavabo amic de la menstruació sostenible, creat per Rezero per identificar lavabos que faciliten l’ús de les alternatives menstruals reutilitzables.
–> Més informació aquí.
Conferència Festival Residu Zero
Resum i conferència sencera sobre salut i tòxics al Festival Residu Zero, celebrat el 26 i 27 d’octubre de 2023, amb la participació de Nicolás Olea, catedràtic de Radiologia i Medicina Física de la Universitat de Granada; Ethel Eljarrat, directora de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC, i Dolores Romano, gerent de polítiques de substàncies químiques de l’Oficina Europea de Medi Ambient.
—> Vegeu-ho aquí.
Per la salut: zero tòxics
Rezero presenta un recull d’entrevistes a persones referents de l’àmbit científic i social que denuncien la presència de contaminants i tòxics en productes de consum quotidià. Les entrevistades posen el focus en l’impacte sobre la salut i traslladen demandes concretes a agents econòmics i polítics per un futur lliure de tòxics.
–> Vegeu-los aquí.