fbpx
Rezerolab

El consum de càpsules de cafè es multiplica per set a les Illes Balears


Entre els anys 2010 i 2023, el consum de cafè en càpsules a les Balears s’ha multiplicat per 7, arribant al màxim el 2021.

La nova normativa les considerarà envasos i obligarà les empreses a gestionar-les al final de la seva vida útil.


Les càpsules de cafè són un exemple paradigmàtic d’un producte mal concebut pel que fa a l’ús eficient dels recursos. En primer lloc, va ser introduït al mercat sense respondre a una necessitat real, ja que existien altres maneres de preparar cafè. En segon lloc, es va començar a comercialitzar sense que hi hagués una logística de gestió dels residus de càpsules que en garantís la recuperació. En tercer lloc, el disseny del producte dificulta la recuperació dels materials emprats per fabricar-les, perquè queden barrejats amb la matèria orgànica i es tracta d’objectes molt petits, difícilment recuperables i reciclables en plantes de tractament de residus. Així que, encara que una càpsula de plàstic o alumini arribi a ser recuperada, tot i que són materials reciclables, el procés de reciclatge és costós i ineficient.

La magnitud del problema a les Balears


Cada balear consumeix, de mitjana, 44 càpsules de cafè anuals, segons dades de l’Instituto Nacional de Estadística del 2023. És una xifra força inferior a les 66 de mitjana a l’Estat espanyol, on es van vendre 2.929 milions de càpsules, el 80% de les quals es van consumir a les llars.


Totes aquestes càpsules esdevenen residus. En concret, a les Illes Balears representen 54,4 tones de residus de càpsules, que es converteixen en 735 tones de residus si s’inclou el pes del contingut de la càpsula, és a dir, el marro.
Pel que fa a l’evolució històrica d’aquest consum, a les illes, entre l’any 2010 i 2023 el consum de cafè en càpsules s’ha multiplicat per set. El 2021 es va arribar al sostre del període estudiat, amb 73,4 milions d’unitats. El 2022 va disminuir-ne el consum, però el 2023 torna a créixer, en un 10%, respecte de l’any anterior.


Són especialment reveladores les dues dades següents: el 2023, el cafè en càpsules va representar el 22,6 % del total de cafè comprat a les llars de l’estat espanyol. Ara bé, si el que s’analitza són els diners invertits en la compra de cafè, les càpsules dupliquen el seu pes: més de la meitat dels diners invertits a les llars per la compra de cafè s’han destinat a adquirir càpsules.

Les càpsules de cafè compostables són la solució?


Davant el despropòsit que implica tant malbaratament de recursos i l’evidència de la dificultat del reciclatge de les càpsules, les empreses s’han afanyat a oferir alternatives compostables. Hi ha molts motius per rebutjar els productes d’un sol ús compostables. El principal, que poden implicar un augment de la dificultat del procés de compostatge de la matèria orgànica i un empitjorament de la qualitat del compost que se n’obté. En el cas de les càpsules de cafè, doncs, l’alternativa més sostenible és renunciar-hi i buscar altres maneres de preparar-lo que no impliquin l’ús d’envasos monodosi d’un sol ús.

Canvis a l’horitzó


D’acord amb la normativa vigent, com que les càpsules són pràcticament indivisibles del seu contingut, el cafè, no es consideren envàs i no estan subjectes a responsabilitat ampliada del productor (RAP).


Però la regulació nacional i autonòmica canviarà en els mesos vinents amb l’aprovació del nou reglament d’envasos de la Unió Europea. En aquesta regulació les monodosis de cafè i te, seran considerades envasos. Per tant, les càpsules estaran subjectes a la RAP. Això implica que les empreses hauran de fer-se càrrec de gestionar-les al final de la seva vida útil. A més s’hauran d’assegurar que els seus productes siguin reciclables o compostables, complint amb les normes de compostatge en instal·lacions industrials controlades. De fet, la pionera Llei 8/2019 de les Illes Balears ja establia que les càpsules de cafè, infusions i caldos comercialitzats estiguin fabricats amb materials compostables o fàcilment reciclables.

Gener de 2025