Com prevenir el malbaratament alimentari? Rezero assessora escoles, ajuntaments i empreses

La nova llei estatal contra el malbaratament alimentari torna a posar sobre la taula la necessitat de fer front al problema.

Rezero, amb una llarga trajectòria en la prevenció del malbaratament alimentari, dona solucions a centres educatius, ajuntaments i empreses per reduir la quantitat de menjar malbaratat.


La recent aprovació de la Ley 1/2025 de prevención de las pérdidas y el desperdicio alimentario ha tornat a posar sobre la taula la necessitat d’abordar la problemàtica des de totes les baules de la cadena alimentària. Rezero, en col·laboració amb Banc de Recursos, fa anys que treballa en la reducció del malbaratament alimentari a Catalunya.

Aprofitament d’excedents en menjadors col·lectius

A través de Pont Alimentari, que consisteix en la creació de xarxes d’aprofitament, s’aconsegueix evitar que es malbaratin més de 800.000 tones de menjar en un any. Des de fa un any, i amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, la tasca de prevenció s’ha enfocat en l’aprofitament dels excedents de menjadors col·lectius (escoles, residències de gent gran, hospitals, etc).

Solucions per evitar que als menjadors escolars es llenci menjar

En aquest temps s’ha treballat amb diverses escoles i ajuntaments per a implementar circuits d’aprofitament dels excedents alimentaris que es generen a les cuines escolars.

Tot i que els centres educatius intenten ajustar al màxim els aliments que cuinen i aprofiten tot el que poden per a fer noves elaboracions, és fàcil que acabin generant petites quantitats d’excedents cada dia. Es tracta d’un menjar de qualitat que abans es malbaratava i que, gràcies al projecte, ha passat a ser aprofitat per entitats socials de proximitat o bé per les mateixes famílies del centre educatiu.

D’aquesta manera s’aconsegueix un triple benefici. Per una banda, es redueix el malbaratament alimentari i es minimitza l’impacte que genera. Per altra, es col·labora a garantir el dret a una alimentació de qualitat per a tota la població. I, per últim, se sensibilitza tant a les empreses de cuina com a tota la població de la necessitat de fer un consum responsable dels aliments.

Assessorament a empreses de restauració

Una altra acció destacada ha estat l’assessorament ofert a cinc empreses que gestionen el servei de cuina de diversos hospitals, residències i centres educatius d’arreu de Catalunya. Se’ls ha donat un servei d’acompanyament per a l’elaboració del Pla de prevenció del malbaratament alimentari. Aquest document les ajuda a definir les accions que poden dur a terme en els diferents equipaments per tal d’optimitzar l’ús que fan dels aliments i reduir la quantitat que s’acaba malbaratant. D’aquesta manera, a més de dotar-se d’un full de ruta per reduir el menjar que no s’aprofita, es posen al dia de les obligacions que fixa la normativa catalana.

Si vols descobrir com us podem ajudar a reduir el malbaratament alimentari i complir amb les obligacions fixades per la normativa,


Abril 2025