fbpx
Societat Residu Zero

COVID-19: L’Alianza Residuo Cero reclama al Govern espanyol que no es doblegui davant la indústria del plàstic i aposti per una gestió eficaç dels residus

  • La COVID-19 està provocant un greu descontrol en la gestió dels residus urbans, a l’haver-se suprimit, entre altres coses, la separació manual a les plantes de triatge.
  • La indústria ja està pressionant per retardar la transposició de la legislació que limita els plàstics d’un sol ús.
  • La Comissió Europea demana als Estats membres que no rebaixin els seus percentatges de reciclatge i optin per sistemes sostenibles.
  • Les decisions post-COVID-19 han de preveure solucions de reducció duradores per protegir la població i al medi ambient.

La crisi sanitària de la COVID-19 està provocant un greu descontrol en la gestió dels residus a tots els nivells: des del descens del reciclatge a les plantes de tractament, l’augment de residus destinats a abocadors i incineradores, l’ampliació dels abocadors , fins a possibles retards en la transposició de les directives de residus a causa de pressions de la indústria. L’Alianza Residuo Cero reclama unes polítiques valentes, basades en la reducció dels residus, i recorda al Govern que la sortida d’aquesta crisi només serà possible amb mesures que situïn el medi ambient i les persones al centre de les polítiques.

L’Alianza Residuo Cero, conformada per Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Rezero, Retorna i Surfrider Foundation Europe, denuncia que el sector petroquímic està pressionant a Brussel·les per rebaixar les mesures contemplades en la Directiva de Plàstics d’un Sol Ús. Altres països com els Estats Units també s’estan veient sotmesos a la pressió dels productors de plàstic, que estan aprofitant la crisi del COVID-19 per rebaixar la legislació ambiental.

Les organitzacions reclamen a Govern i a les autoritats europees que no cedeixin davant les pressions de la indústria, i els insten a prendre les mesures oportunes per reduir el consum de plàstic d’un sol ús i altres materials d’un sol ús, així com a gestionar els residus generats de forma eficaç. La mateixa Comissió Europea ha assenyalat que la crisi sanitària no pot servir d’excusa per no avançar en la transició ecològica.

Una altra de les demandes de l’Alianza se centra en el tractament actual dels residus a l’Estat espanyol. Si els percentatges de reciclatge ja eren de per si escassos, la crisi sanitària pot estar reduint encara més aquestes xifres. Això es deu a la situació actual en els centres de tractament, en els quals s’ha suprimit la separació manual a les plantes de triatge, a través de les quals se separaven els materials per al seu posterior reciclat. Així, es recuperen menys materials i, per tant, augmenten els residus destinats a abocador i incineració.

Un cop més la Comissió Europea ha donat un toc d’atenció als països de la Unió instant-los a fer un esforç més gran i no rebaixar els percentatges de reciclatge. Això es podria evitar amb un model més eficaç que no es vegi paralitzat davant d’una crisi d’aquest calibre. De la mateixa manera que és indispensable repensar el nostre model econòmic, el model de gestió de residus, estretament lligat a aquest últim, també necessita d’un canvi de 180°. Amb aquesta finalitat, s’ha de prioritzar la reducció de residus a la pròpia cadena de producció, així com la reutilització, i, en la gestió de residus, s’ha de contemplar la recollida selectiva en origen i garantir així percentatges de reciclatge més alts.

Els plàstics d’un sol ús en cap cas són una solució davant la crisi del coronavirus, sinó que estan intrínsecament relacionats amb la crisi ambiental i climàtica que viu la humanitat, causa de la situació sanitària actual. A més, tal com mostren diferents estudis, la COVID-19 pot romandre durant tres dies a les superfícies plàstiques, de manera que l’única solució és mantenir les mesures d’higiene i desinfecció aconsellades per l’Organització Mundial de la Salut.

Per aquest motiu, Aliança Residu Zero reclama que es prioritzi la reducció de residus i els sistemes i envasos reutilitzables enfront de les falses solucions d’un sol ús. És imprescindible apostar per nous models econòmics viables ecològicament, locals i resilients.

Al seu torn animen a la ciutadania a apostar per aliments locals, frescos i saludables lliures de plàstics, i els recorden que portar els seus propis envasos als comerços, sempre serà més segur que els embolcalls de plàstic d’un sol ús que han passat per tota la cadena de producció i consum.

Més informació:
Anna Peña (directora de comunicació de Rezero): 651 05 89 88
María Durán (responsable de recursos naturales y residuos de Amigos de la Tierra): 671 865 839
Carlos Arribas (responsable de residuos de Ecologistas en Acción): 676 048 331
Julio Barea (responsable campaña de residuos de Greenpeace): 626 998 253
César Sánchez (Retorna): 644 16 59 65
Xavier (portavoz de la delegación española de Surfrider Foundation Europe) 653 371 524